ŠTA SE TO DOGAĐA? Deo Evrope na udaru toplotnog vala usred zime, temperature premašile +28 stepeni

Novosti online

26. 01. 2024. u 14:46

U JUŽNOJ Španiji danas su temperature premašile 28 stepeni Celzijusa, što je druga najviša zabeležena vrednost za januar od 1985. godine. AEMET, španska državna meteorološka agencija, izvestila je da je u mediteranskom regionu Mursiji maksimalna temperatura dosegla 28,2 stepena!

ШТА СЕ ТО ДОГАЂА? Део Европе на удару топлотног вала усред зиме, температуре премашиле +28 степени

Foto: Goran Čvorović

Temperature su dostigle 21 stepen u Albaseteu, Palma de Majorki i Badahozu, 23 u Kordobi i Uelvi, 25 stepeni u Valensiji i Alikanteu, a 26 u Granadi.

Toplo vreme izmamilo je ljude na otvoreno. Fotografije sa plaže Malvarose u Valensiji prikazuju lokalno stanovništvo kako se sunča, igra odbojku na plaži, a najhrabriju su se i okupali usred neobično toplog zimskog dana.

Naučnici su povezali povišene temperature u raznim delovima sveta, uključujući južnu Evropu, sa klimatskim promenama. Potvrđeno je da je prethodna godina bila najtoplija ikad zabeležena, sa globalnom prosečnom površinskom temperaturom od 14,98 stepeni Celzijusa, nadmašivši tako rekord iz 2016. U Španiji su te rekordne temperature dovele do uzastopnih toplotnih talasa, izazivajući šumske požare i suše.

I susedna Portugalija je takođe iskusila neuobičajeno visoke temperature, koje su u četvrtak dostigle 23 stepena u pojedinim regionima, a meteorološka agencija IPMA za danas je predvidela maksimalna 24 stepena. To je za devet stepeni više od normalnih temperatura u ovo doba godine u Portugaliji.

(Jutarnji.hr)

BONUS VIDEO: NAJVEĆI JE NA SVETU: Šest godina jedinstvenog muzeja skulpture Terra u Kikindi, sa 1.200 dela

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)