PALI NOVI DOGOVORI: Rusija jača saradnju u nuklearnom sektoru

Novosti online

09. 01. 2024. u 11:21

INDIJA i Rusija nameravaju da prošire saradnju u oblasti nuklearne energije, uključujući nuklearne reaktore male snage, izjavio je ruski ambasador u Indiji Denis Alipov, prenose "RIA Novosti".

ПАЛИ НОВИ ДОГОВОРИ: Русија јача сарадњу у нуклеарном сектору

Foto: Tanjug/AP photo

- Nadamo se da ćemo nastaviti saradnju u oblasti nuklearne energije na drugim lokacijama u Indiji, kako bismo je proširili i ponudili nuklearne reaktore većeg kapaciteta. Nuklearna elektrana 'Kudankulam' ima šest reaktora od po 1000 megavata, ali smo angažovani i na dijalogu o malim nuklearnim reaktorima, što je u interesu Indije, a ujedno i nas zanima - rekao je Alipov na konferenciji "Valdaj kluba" i fondacije "Vivekananda".

Ranije je "Hindustan tajms", pozivajući se na izvore, preneo da je indijski ministar spoljnih poslova Subramanjam Džaišankar, koji je krajem decembra boravio u poseti Moskvi, posebno razgovarao o razvoju saradnje dveju zemalja u oblasti nuklearne energije. 

Prema navodima lista, Moskva je spremna da obezbedi tehnologiju za stvaranje malog modularnog reaktora koji se koristi za proizvodnju električne energije u količini od 75 do 300 megavata.

Početkom oktobra u Nju Delhiju, potpisan je dokument između Rusije i Indije o saradnji u novim projektima u oblasti nuklearne energije.

Dokument "Akcioni plan za postavljanje prioriteta i sprovođenje oblasti saradnje u oblasti nuklearne energije" potpisali su generalni direktor Državne korporacije "Rosatom" Aleksej Lihačov i predsednik Komisije za atomsku energiju Indije Kamleš Vjas.

(RT Balkan)

BONUS VIDEO: KRZNENI ČLAN RUSKE ARMIJE: Pas Žužik pomaže protivvazdušnoj jedinici ruske vojske

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Na ovom ostrvu sve je po definiciji savršenog odmora!