UKRAJINI STIGLO UPOZORENJE IZ BELE KUĆE I PENTAGONA: Nećemo više moći da vam isporučujemo rakete za "patriot"

Novosti online

09. 01. 2024. u 08:57

ZVANIČNICI Bele kuće i Pentagona upozorili su da SAD uskoro neće moći da isporuče rakete za ukrajinske sisteme protivvazdušne odbrane "patriot".

УКРАЈИНИ СТИГЛО УПОЗОРЕЊЕ ИЗ БЕЛЕ КУЋЕ И ПЕНТАГОНА: Нећемо више моћи да вам испоручујемо ракете за патриот

Foto Tanjug/AP

Razlog je visoka cena (2 do 4 miliona dolara po komadu) i velika potrošnja tokom rata.

Od početka rata u februaru 2022. Rusija je lansirala više od 3.800 dronova i 7.400 projektila na ukrajinske gradove. Istovremeno, Ukrajina je postala poligon za testiranje brojnih sistema PVO, piše Njujork tajms.

Njihova sofisticiranost varira od "stingera" na kamionima i protivavionskih topova kratkog dometa, kao što je "gepard" nemačke proizvodnje, do složenih sistema većeg dometa, kao što je francuski dizajn SAMP/T, koji može da pogodi metu na 100 kilometara daleko. Postoji i Nacionalni napredni raketni sistem zemlja‒vazduh, ili NASAMS, koji zajednički proizvode Sjedinjene Države i Norveška.

Foto AP

Samo "patrioti" su dizajnirani da se suprotstave balističkim projektilima, a od trenutka kada je prvi "patriot" stigao na borbene linije, on je preoblikovao bitku za nebo, piše Njujork tajms.

Važna uloga "patriota"

U maju i junu, tokom nekih od najsofisticiranijih napada Rusije, koji su uključivali bespilotne letelice, krstareće rakete, balističke rakete i hipersonične rakete, dva ukrajinska "patriota" su oborila sve 34 balističke rakete koje je Rusija ispalila na Kijev, navodi se u izveštaju Centra za strateške studije, istraživačke organizacije sa sedištem u Vašingtonu.

Foto Tanjug/AP

Patriot je takođe igrao ključnu ulogu u odbrani od složenog bombardovanja, gde Rusija kombinuje različita oružja, lansira rakete i bespilotne letelice na različitim putanjama i koristi mamce da zbuni ukrajinsku protivvazdušnu odbranu.

Ali moćni radar "patriota" ima domet od preko 150 kilometara i može da prati do 100 ciljeva odjednom, navodi se u izveštaju Službe za istraživanje Kongresa. Njegov radar takođe pruža podatke o navođenju projektila za više projektila presretača i imun je na elektronsko ometanje.

Radar je takođe imun na elektronsko ometanje. Dok baterija "patriot" zahteva najmanje 70 obučenih vojnika za rad i održavanje, u kontrolnoj stanici su potrebna samo dva ili tri vojnika za upravljanje.

BONUS VIDEO

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)