IRAK U STRAHU: Ako ne dođe do trajnog prekida vatre u Gazi, postoji rizik od većeg sukoba

Tanjug

27. 11. 2023. u 18:38

IRAK vidi rizik od regionalnog sukoba ukoliko se trenutno primirje u Gazi ne pretvori u trajni prekid vatre, izjavio je danas savetnik premijera Iraka za spoljne poslove.

ИРАК У СТРАХУ: Ако не дође до трајног прекида ватре у Гази, постоји ризик од већег сукоба

Foto: Profimedia

Rojters navodi da su nakon početka sukoba 7. oktobra Hezbolah i neke iračke frakcije napadale skoro svakodnevno izraelske i američke snage, međutim, nije bilo izveštaja o napadima na američke trupe u Iraku i Siriji otkako je stupilo na snagu četvorodnevno primirje Izraela i Hamasa.

Neke od glavnih igračkih oružanih frakcija koje su stajale iza napada prethodnih nedelja, uključujući Kataib Sajid al-Šuhada i Kataib Hezbolah, rekli su da će se pridržavati primirja u Gazi, ali su poručili i da će nastaviti sa napadima kada se primirje okonča.

Oni su, takođe, naveli da će tražiti eventualno izbacivanje američkih snaga iz Iraka, kojih ima oko 2.500 u ovom trenutku.

- Ceo region je na ivici razarajućeg konflikta koji može da se proširi bilo gde, a obim njegovog proširenja ili, na koji način to kontrolisati i zaustaviti se ne zna. Zbog toga, smatramo da svaki prekid vatre je koristan i važan u ovom trenutku, za Palestince prvo, ali i za sve zemlje u regionu, uključujući i Irak - rekao je Fahrad Aladin, savetnik premijera Mohameda Šije al-Sudanija.

 

BONUS VIDEO: UZNEMIRUJUĆI SNIMCI IZ POJASA GAZE - Pripadnici Hamasa hvataju taoce na granici sa Izraelom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (0)

OVO NIJE LETOVALIŠTE NEGO RAJ NA ZEMLJI! Odlično je za porodicu, a za decu je smeštaj gratis