FON DER LAJEN: Neophodno prekinuti krug nasilja u Gazi

Tanjug

19. 11. 2023. u 16:20

PREDSEDNICA Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je danas da je neophodno prekinuti krug nasilja u Gazi i poručila da će Evropska unija sarađivati sa Jordanom u pružanju humanitarne pomoći koja je potrebna civilnom stanovništvu.

ФОН ДЕР ЛАЈЕН: Neophodno prekinuti krug nasilja u Gazi

FOTO: Tanjug/AP

- Osuđujemo neprihvatljivo nasilje ekstremista na Zapadnoj obali. Slažemo se da krug nasilja treba prekinuti. Rešenje sa dve države je jedini način da se postigne mir - napisala je Fon der Lajen na platformi Iks, nakon sastanka sa jordanskim kraljem Abdulahom II u Amanu.

Jordanski kralj pozvao je predsednicu EK da trenutno deluje na uspostavljanju prekida vatre u Pojasu Gaze i upozorio na "eskalaciju situacije u čitavom regionu" ako se izraelski napadi na palestinsku enklavu nastave.

- Neophodno je odmah delovati kako bi se uspostavio prekid vatre u Gazi, zaštitili civili i obezbedila nesmetana isporuka humanitarne pomoći. Nastavak užasnog rata Izraela protiv Gaze dovešće do eksplozije situacije u čitavom regionu - upozorio je on, pozivajući međunarodnu zajednicu da zaustavi humanitarnu katastrofu iz poštovanje međunarodnog prava i Povelje Ujedinjenih nacija.

Jordanski kralj je ponovio potrebu da se ozbiljno radi na političkom horizontu za za postizanje pravednog i sveobuhvatnog mira na Zapadnoj obali zasnovanog na rešenju dve države i ukazujući na ulogu Evropske unije u po tom pitanju, prenosi jordanska državna agencija Petra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!