RAT U UKRAJINI: Žestoke borbe kod Bahmuta, VSU priprema još jedan udar na jugu; Vagnerovci se vraćaju na front (FOTO/MAPA/VIDEO)

Novosti Onlajn

18. 09. 2023. u 07:14 >> 02:22

RAT u Ukrajini – 572. dan. Nastavljaju se vazdušni napadi na obe strane. Kijev tvrdi da su ukrajinske snage ponovo zauzele selo Kliščijevka na južnom obodu Bahmuta na istoku Ukrajine. Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su ruske snage sinoć oborile dva ukrajinska drona nad Krimom, a da je treća bespilotna letelica oborena nad Belgorodskom oblašću.

РАТ У УКРАЈИНИ: Жестоке борбе код Бахмута, ВСУ припрема још један удар на југу; Вагнеровци се враћају на фронт (ФОТО/МАПА/ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP

Hronika ratnih dešavanja: Žestoke borbe kod Bahmuta, VSU priprema još jedan udar na jugu (MAPA)

Na Starobeljskom pravcu ruska avijacija nastavlja da deluje u pozadinskim i isturenim objektima Oružanih snaga Ukrajine. Tako se pojavio snimak napada ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga na objekat u industrijskoj zoni na jugu Krasnog Limana navođenom bombom FAB-500 sa modulom za planiranje i korekciju (UMPC), koju je bacio bombarder Su-34. Sudeći po snimku, meta je bila lokacija jedne od jedinica Oružanih snaga Ukrajine: na to ukazuju terenci i kamioni parkirani u dvorištu. Nakon što je bomba stigla, zgrade su se delimično srušile, a sva vozila su uništena.

Ilustracija telegram rybar

Objektivnu kontrolu štete od udara izvršila je ruska izviđačka bespilotna letelica, koja je snimala sa relativno velike visine na udaljenosti od približno 25 km od linije borbenog dodira. Ovo je još jedna jasna ilustracija rasta sposobnosti Vazdušno-kosmičkih snaga nakon masovnog uvođenja UMPC, koje postaju još veće uz pravilan rad opreme za izviđanje i ciljanje.

Na frontu kod Soledara, borbe se nastavljaju na bokovima Bahmuta. VSU pritiska u rejonu Klešćejevke, naselje je i dalje u sivoj zoni. Artiljerija i avijacija rade na utvrđenjima koja su zauzele ukrajinske formacije. Oružane snage Ukrajine deluju u malim pešadijskim grupama i, za razliku od pešadije, štite oklopna vozila.

Na sektoru Vremjevske izbočine, Oružane snage Ukrajine izvele su još jedan napad na ruske položaje u blizini južne periferije Staromajorskog. Kao i ranije, borci na prvoj liniji fronta osujetili su ovaj pokušaj, primoravši ukrajinske jedinice da se povuku na prvobitne položaje.

Na sektoru kod Orehova nema promena - nastavljaju se pozicione borbe u zasadima između Rabotina i Verbova. VSU vrši ciljane, oprezne napade malim snagama, koje odbijaju Oružane snage Rusije. Istovremeno, ukrajinska komanda nastavlja da akumulira ljudstvo i opremu kako bi naknadno nastavila masovne napade koristeći opremu u toj oblasti.

 

Oborena 3 ukrajinska drona

Ruska protivvazdušna odbrana oborila je večeras tri bespilotne letelice iznad Belgorodske oblasti na jugu Rusije, saopštio je regionalni guverner Vjačeslav Gladkov.

Kako je naveo na svom Telegram kanalu, Prema preliminarnim podacima, nije bilo žrtava ni povređenih, prenose RIA Novosti.

Foto: Tanjug

Belgorodska oblast je redovno izložena napadima iz Ukrajine, a na celoj njenoj teritoriji 11. aprila je na snazi visok nivo terorističke pretnje.

 

Više od 10 miliona izbegilh u EU

Broj ukrajinskih izbeglica koje su došle na teritoriju Evropske unije od početka borbenih dejstava iznosi skoro 10 miliona ljudi, izjavio je evropski komesar za unutrašnje tržište Tjeri Breton za „Radio Sud“.

UNHCR tvrdi da je iz Ukrajine izbeglo oko 150.000 ljudi, Foto AP

 

Eksplozije u Harkovskoj oblasti

U Harkovskoj oblasti Ukrajine odjeknule su eksplozije, pišu ukrajnski mediji, ali nisu naveli nikakve detalje.

Načelnik oblasne vojne administracije Oleg Sinjegubov takođe je saopštio na svom Telegramu o eksplozijama u Harkovu.

 

 

Pistorijus: Još 400 miliona evra za Ukrajinu

Nemačka priprema dodatni paket vojne i humanitarne pomoći Ukrajini u vrednosti od ukupno 400 miliona evra, uključujući nabavku dodatne municije, oklopnih vozila, sistema za deminiranje, agregata, zimske odeće i sistema za grejanje uoči zime, saopštio je ministar odbrane ove zemlje Boris Pistorijus u intervjuu za „Bild“.

Foto AP

-Dodatno ćemo isporučivati municiju – eksplozivne i minobacačke granate, protivminske rakete, jer je municija ono što je Ukrajini najpotrebnije, rekao je on.

 

 

Vagnerovci se vraćaju na front!

Komandanti jedinica PMC „Vagner” saopštavaju da „Grupa Vagner” sada radi u najbližem mogućem kontaktu sa Ruskom gardom na nivou zasebne jedinice.

Dogovor je postignut. Borci grupe su već obavešteni da je povratak na front uskoro.

 

Zelenski preti NATO zemljama: Rusija će vas napasti posle Ukrajine

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je da će, ukoliko Rusija pobedi u sukobu sa Ukrajinom, ona nastaviti vojne operacije u baltičkim državama i Poljskoj.

-Sjedinjene Američke Države pružaju finansijsku podršku Ukrajini i ja sam im zahvalan na tome. Ali mislim da oni ne podržavaju samo Ukrajinu. Ukoliko Ukrajina padne, Putin će, naravno, krenuti dalje. Šta će raditi Sjedinjene Američke Država kada Putin stigne do baltičkih zemalja? Kada dođe do poljske granice?... Treći svetski rat?“, rekao je Zelenski u intervjuu za „Si-Bi-Es“.

FOTO: AP/Tanjug

Trojka oštro protiv ukrajinskog žita

Mađarska, Poljska i Slovačka, kao odgovor na pretnje Kijeva da će se žaliti Svetskoj trgovinskoj organizaciji, obustavljaju učešće u radu koordinacione platforme sa Evropskom komisijom o problemima sa žitom, saopštila je poljska agencija PAP.

-Poljska, Mađarska i Slovačka se povlače iz rada platforme zbog proceduralnog opreza i činjenice da bi Ukrajina mogla da iskoristi informacije sa platforme protiv ove tri zemlje u postupcima u STO, rekao je izvor iz EU za agenciju.

Žetva se privodi kraju, Foto D. Dozet

Istovremeno će Rumunija produžiti na 30 dana zabranu na uvoz ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda, saopštio je premijer zemlje Marčel Čolaku.

 

POGLEDAJTE - Pogodak bombe FAB 500UPMK (VIDEO)

Ruski bombarder SU-34 naneo je razoran udar po oružanim snagama Ukrajine u Krasnom Limanu.

U svrhu korišćena je kontrolisana bomba UPMK-500. Kao rezultat poraza, neprijatelj je ostao bez municije.

 

 

Eksplozije u centru Donjecka

Eksplozije su odjeknule u blizini upravne zgrade administracije lidera DNR u centru Donjecka. Za sada nema informacija o povređenima.

Glavno sa brifinga ruskog Ministarstva odbrane:

◾Oružane snage Rusije izvele su grupni napad na skladišta Oružanih snaga Ukrajine u kojem su se nalazile krstareće rakete Storm Šedov i municiju sa osiromašenim uranijumom;

◾Ruske oružane snage su odbile dva napada Oružanih snaga Ukrajine u krasnolimanskom pravcu, gubici protivnika su iznosili više od 50 vojnika;
◾Više od 180 vojnika i 11 komada vojne tehnike izgubile su ukrajinske Oružane snage u južnodonjeckom pravcu;
◾Ruske Oružane snage u donjeckom pravcu odbile su šest napada Oružanih snaga Ukrajine u blizini Kleščejevke, Veselog, Majorskog, Marinke, Vodjanog, protivnik je izgubio oko 255 vojnika;
◾Ruske trupe su pogodile četiri komandna punkta 67. i 110. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine, kao i 100. i 112. brigade teritorijalne odbrane u DNR;
◾Oružane snage Rusije uništile su skladište municije 38. brigade Ratne marinace Oružanih snaga Ukrajine u DNR;
◾Oružane snage Rusije su tokom jednog dana gađale položaje i opremu Oružanih snaga Ukrajine u oblastima Novoselovske, Artjomovka u LNR, Sinkovke i Berestovog u Harkovskoj oblasti.
 

Otpušteno šest ukrajinskih zamenika u ministarstvu odbrane

U Ukrajini je otpušteno šest zamenika ministara odbrane i državni sekretar ministarstva, rekao je Taras Meljničuk, portparol Včlade u Vrhovnoj radi.

Prema njegovim rečima, otpušteni su sa svojih funkcija zamenici ministara Vladimir Gavrilov, Vitalij Dejnega, Ana Maljar, Rostislav Teodozijevič, Denis Šarapov i Andrej Ševčenko. Svoju funkciju je napustio i državni sekretar Ministarstva odbrane Konstantin Vaščenko.

Nešto ranije, imenovan je bio novi ministar odbrane Rustam Umarov.

Mask: Toliko mrtvih za tako beznačajan rezultat

Američki biznismen Ilon Mask oštro je kritikovao rezultate ukrajinske ofanzive. Po njegovom mišljenju, Kijev je izgubio previše ljudi, a da nije uspeo da napravi značajan napredak na frontu.

- Toliko mrtvih za tako beznačajan rezultat - napisao je Mask na društvenoj mreži Iks (bivši Tviter), odgovarajući na objavu biznismena Dejvida Saksa, koji je takođe istakao beznačajnost rezultata „kontraofanzive“.

Ukrajinska kontraofanziva je počela 4. juna, a tri meseca kasnije ruski predsednik Vladimir Putin je izjavio: „kontraofanziva“ ne samo da je zaustavljena, već je „neuspešna“. Prema njegovim rečima, u pokušajima da „po svaku cenu postigne rezultat“, Ukrajina je izgubila 71,5 hiljada vojnika – kao da „to nisu njihovi ljudi“.

Prema rečima ministra odbrane Sergeja Šojgua, Oružane snage Ukrajine nisu postigle svoje ciljeve ni u jednoj pravcu. Najsloženija situacija je u zaporoškom, u blizini malog sela Rabotino, gde je Ukrajina uvela u borbe rezervne brigade, obučene na Zapadu.

Granatirano selo Tetkino

Tokom granatiranja sela Tetkino, Kurska oblast Rusije, oštećeno je 11 stambenih zgrada, saopštio je gubernator oblasti Roman Starojt na Telegram kanalu.

Oštećene su i komunikacije, a neke ulice u selu ostale su bez struje, vode i gasa.

Ukrajinske šanse u Artjomovsku

Ukrajinska vojska praktično nema nikakve šanse da se neprimetno približi Artjomovsku u DNR, rekao je za Sputnjik izviđač iz 150. motorizovane divizije ruske grupe "Jug".

- Nalazimo se na periferiji Artjomovska, a ispred nas nema nikoga, neprijatelj je u šumskim pojasevima. Najbliži šumski pojas je udaljen oko 900 metara. Mala je verovatnoća da će neprijatelj napredovati na artjomovskom pravcu - rekao je.

Erdogan: "U ratu nema pobednika, u miru nema gubitnika"

Tokom mirovnog procesa u Ukrajini neće biti gubitnika, rekao je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan tokom govora na večeri koju je organizovao Tursko-američki nacionalni upravni komitet u Njujorku.

- Ostvarili smo mnoge diplomatske uspehe. Nastavljamo da ulažemo višestruke napore sa uverenjem da u ratu nema pobednika, a u miru nema gubitnika - rekao je Erdogan.

Šef Turske je tokom govora istakao i porast posredničke uloge Ankare u rešavanju regionalnih i globalnih kriza.

Ispaljene rakete na ukrajinsku brigadu

Lovac-bombarder Su-34 ruske grupe Zapad ispalio je rakete na privremenu bazu 103. brigade teritorijalne odbrane Oružanih snaga Ukrajine u kupjanskom pravcu, saopštio je šef pres-centra grupe Sergej Zibinski.

Prema njegovim rečima, posade jurišnih helikoptera i jurišnih aviona Ka-52 i Mi-28 izvele su 14 raketnih napada na položaje protivnika, naoružanja i vojnu tehniku 14. mehanizovane brigade i jedinica Teritorijalne odbrane u području Sinkovke, Kotljarivka, Makejevka, Terni.

Pored toga, tokom kontrabaterijske borbe, artiljerija grupe je uništila samohodnu artiljerijsku jedinicu M109 Paladin, kalibra 155 mm, američke proizvodnje i tri minobacačke posade u području Peščanog, Krahmaljno, Sinkovka i Stelmahovka.

Eksplozije u Odeskoj i Hmeljničkoj oblasti

Tokom noći eksplozije su odjeknule u Odeskoj i Hmeljničkoj oblasti. Eksplozije su se čule u lukama Kiliji i Izmailu.

U Hmeljničkoj oblasti moguća meta je bio vojni aerodrom u Starokonstantinovu – prema nekim izvorima, tamo se nalaze nosači raketa Storm Šedov i Skalp EG.

Eksplozije su odjeknule i u Nikolajevskoj i Kirovogradskoj oblasti. 

Upozorenje o vazdušnoj opasnosti čulo se noću širom Ukrajine.

"Šolcovo licemerje nema granice"

Deputat Državne dume iz regiona Krim Mihail Šeremet nazvao je licemerjem uslove nemačkog kancelara Olafa Šolca za početak pregovaračkog procesa o Ukrajini.

Šolc je ranije rekao da je uslov za početak mirovnih pregovora povlačenje ruskih trupa sa teritorije Ukrajine.

- Šolcovo licemerje nema granice. Da bi se uspostavio mir u Ukrajini, zapadne zemlje, uključujući Nemačku, moraju da prestanu da sponzorišu i isporučuju smrtonosno oružje kijevskom režimu i njegovim militantima koji granatiraju gradove i ubijaju civile - rekao je Šeremet za RIA Vesti.

Prema njegovim rečima, nemački kancelar je direktno odgovoran za eskalaciju sukoba u Ukrajini i izdaju nemačkih nacionalnih interesa u korist geopolitičkih ambicija Sjedinjenih Država.

- Veoma je čudno čuti takve izjave od Šolca nakon što je u Ukrajinu poslao tenkove i drugo oružje koje je odnelo živote civila. Ne treba da postavlja uslove, već da se pokaje što je zapravo nastavio kurs nacističke Nemačke povezan sa agresijom na slovenske narode - rekao je poslanik.

Nebenzja: Kijev hoće da privuče neutralne zemlje „formuli mira“

Kijev nije u stanju da „ohrabri“ neutralne zemlje i međunarodne organizacije da sprovedu svoju „formulu mira“, rekao je Vasilij Nebenzja, stalni predstavnik Rusije pri UN, u intervjuu za RIA Novosti.

Krajem juna u Kopenhagenu su održani pregovori o Ukrajini u kojima su učestvovale zemlje G7, neke članice BRIKS-a i sam Kijev. Tamo su razgovarali o načinima primene takozvane „formule mira“ Vladimira Zelenskog. U Moskvi je smatraju potpuno van dodira sa stvarnošću. Zatim je sastanak u ovom formatu održala Saudijska Arabija u Džedi.

- Što se tiče sastanaka o takozvanoj „formuli mira“ Zelenskog, koliko znamo, Kijev i dalje bezuspešno pokušava da pridobije neutralne zemlje i međunarodne organizacije da sprovedu tačke svog plana - rekao je Nebenzja.

Stalni predstavnik je istakao da nema znakova da su UN bile u stanju da se uključe u ovu diskusiju, pogotovo što je generalni sekretar organizacije Antonio Guteres više puta govorio o svojoj posvećenosti principu nepristrasnosti i ekvidistance po ovom pitanju.

Nebenzja je pozvao da se „sve što Ukrajinci kažu o međunarodnoj podršci takozvanom „planu Zelenskog“ proveri činjenicama“, uključujući „nedavni deo izjave G20 o ukrajinskoj krizi“. 

- Sve ostalo je „od zloga“ - zaključio je stalni predstavnik.

U nedavno usvojenoj Nju Delhijskoj deklaraciji samita G20 u kontekstu događaja u Ukrajini se navodi da sve zemlje moraju da se uzdrže od pretnje ili upotrebe sile za sticanje teritorije.

Uništeno ukrajinsko uporište u Krasnolimansku

Minobacači Centralnog vojnog okruga su minobacačem 2S4 „lale“ uništili uporišta i utvrđeni deo ukrajinskog vojnog osoblja u pravcu Krasnolimanska, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije RIA Novosti.

- Pripadnici minobacačke posade 2S4 Tulip Centralnog vojnog okruga uništili su uporišta i utvrđene objekte Oružanih snaga Ukrajine na pravcu Krasnolimansk specijalne vojne operacije - saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

 

BONUS VIDEO: OVAKO SE BRANI KRIMSKI MOST - Svuda je magla i dim

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (2)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!