"UKRAJINA OSTAJE BEZ OPCIJA": Vašington post o "utihnuloj" ukrajinskoj kontraofanzivi - Sukob postaje ćorsokak

Novosti online

20. 08. 2023. u 14:30

UKRAJINI ponestaje opcija u kontraofanzivi protiv ruskih snaga, pošto se vremenski okvir Kijeva za postizanje napredovanja zatvara, piše Vašington post.

УКРАЈИНА ОСТАЈЕ БЕЗ ОПЦИЈА: Вашингтон пост о утихнулој украјинској контраофанзиви - Сукоб постаје ћорсокак

Foto: Profimedia/Ilustracija/liveuamap

U članku objavljenom u nedelju, američki list tvrdi da ukrajinska kontraofanziva, koja je pokrenuta početkom juna i u početku se očekivalo da će Kijev vratiti velike delove teritorije, trenutno "pokazuje znake odugovlačenja".

- Napredak Kijeva ostaje izolovan u nekolicini sela, ruske trupe napreduju na severu, a plan za obuku ukrajinskih pilota za avione F-16 američke proizvodnje je odložen - piše list.

Ukrajinski i zapadni zvaničnici možda pozivaju na strpljenje, ali "vremenski prozor za Ukrajinu za izvođenje ofanzivnih operacija je ograničen" zbog "negostoljubivog vremena" u regionu u jesen i zimu, navodi se u članku.

- Bez naprednijeg naoružanja predviđenog za jačanje linije fronta ili potpuno angažovanih snaga koje se i dalje drže u rezervi, malo je verovatno da će Ukrajina moći da obezbedi prodor u kontraofanzivi, prema analitičarima - piše Vašington post.

U članku se takođe upozorava da "nemogućnost demonstriranja odlučujućeg uspeha na bojnom polju ukrajinske vojske izaziva strahove da sukob postaje ćorsokak i da bi međunarodna podrška mogla da erodira".

Očekuje se da će se pozivi Vašingtonu da smanji svoju vojnu i finansijsku pomoć Ukrajini "pojačati" nakon predsedničkih izbora u SAD 2024. godine, dodaje se u saopštenju.

BONUS VIDEO: Ruski vojnici izvode borbene vežbe na poligonima blizu linije fronta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

MISTERIJA DIVLJEG DETETA IZ BOSNE: Odraslo među vukovima, lovci ga našli u šumu kako ide četvoronoške i REŽI