PRVA REAKCIJA MOSKVE NA ERDOGANOVU IZDAJU: Povratak lidera Azova iz Turske u Ukrajinu predstavlja kršenje dogovora

Tanjug

08. 07. 2023. u 20:15

POVRATAK ukrajinskih komandanata odreda Azov iz Turske u Ukrajinu predstavlja kršenje uslova postojećih sporazuma, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

ПРВА РЕАКЦИЈА МОСКВЕ НА ЕРДОГАНОВУ ИЗДАЈУ: Повратак лидера Азова из Турске у Украјину представља кршење договора

Foto: Profimedia

- Povratak oficira Azova iz Turske u Ukrajinu nije ništa drugo nego direktno kršenje uslova postojećih sporazuma. Štaviše, u ovom slučaju, uslove su prekršile i ukrajinska i turska strana - naglasio je Peskov za RIA Novosti.

Prema sporazumu, predviđeno je da ukrajinski oficiri koji su branili fabriku Azovstalj u Mariupolju, ostanu u Turskoj do okončanja sukoba, precizirao je Peskov. On je napomenuo da niko nije obavestio Rusiju o prebacivanju militanata.

Peskov tvrdi da je Turska ''bila prinuđena na ovaj korak u pozadini neuspeha Oružanih snaga Ukrajine u kontraofanzivi, kao i uoči samita NATO u Viljnusu''.

- Ankara zauzvrat pokazuje solidarnost sa članicama Alijanse, Rusija to odlično razume - dodao je Peskov.

Kako podsećaju RIA Novosti, ruske trupe su 7. marta 2022. opkolile Mariupolj i do 21. aprila oslobodile skoro ceo grad. U fabrici Azovstalj uspeli su da blokiraju više od dve hiljade ukrajinskih vojnika i militanata nacionalnog bataljona "Azov".

Sredinom maja počeli su da se predaju, a 20. maja Ministarstvo odbrane je objavilo potpuno oslobođenje tog grada. U septembru prošle godine, vršilac dužnosti šefa samoproglašene DNR Denis Pušilin rekao je da je nakon razmene zarobljenika sa Kijevom oslobođeno 56 ljudi, od kojih 55 vojnih lica - petoro iz Donbasa, a ostalo su ruske trupe. Ukrajini je predato 215 ljudi, među kojima su bili i vođe terorističkog puka Azov.

U januaru je list Hurijet, pozivajući se na izvore, pisao da su oficiri odreda „Azov” još uvek u Turskoj, što je, kako je tada navedeno, bio zahtev Rusije. 

BONUS VIDEO: 

„Timski rad je ključan“: Ruski vojnici izvode borbene vežbe na poligonima blizu linije fronta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (27)

NAJATRAKTIVNIJA HRVATICA BESNA: E, baš idem!