TURSKA OSLOBODILA KOMANDANTE "AZOVA": Erdogan se iza leđa Putina dogovorio sa Zelenskim (FOTO)

Novosti onlajn

08. 07. 2023. u 19:57

SASTANAK ukrajinskog i turskog predsednika Vladimira Zelenskog i Redžepa Tajipa Erdogana neočekivano je završen povratkom zarobljenih boraca Azova u Ukrajinu.

ТУРСКА ОСЛОБОДИЛА КОМАНДАНТЕ АЗОВА: Ердоган се иза леђа Путина договорио са Зеленским (ФОТО)

Foto: Instagram/zelenskiy_official

Zelenski je na društvenim mrežama objavio fotografije sa komandantima Azova i 36. brigade marinaca koji su zarobljeni u kompleksu Azovstalja tokom borbi u Marijupolju maja 2022. godine. Među njima je i Denis Prokopenko koji je bio komandant posebnog odreda specijalnih snaga Azova.

Zarobljenici su u septembru iste godine internirani u Tursku gde su bili u kućnom pritvoru. To su bili uslovi sporazuma sa Rusijom koja je predala zarobljene ukrajinske vojske, ali pod uslovom da neće učestvovati u daljim neprijateljstvima. Ukrajina je u Rusiju istovremeno prebacila biznismena Viktora Medvedčuka koji je blizak Kremlju.

- Dogovorili smo se da petorica oslobođenih komandanata Azova budu u udobnim uslovima u Turskoj do kraja rata i da će moći da vide svoje porodice - rekao je tada Zelenski.

Petorica oficira su međutim danas odletela kući nakon što je Zelenski posetio Istanbul.

Kancelarija predsednika Ukrajine saopštila je danas da je vratila komandante Azova i 36. brigade marinaca na osnovu rezultata pregovora sa turskom stranom.

Zelenski je dočekao oficire na aerodromu u Istanbulu i čestitao im povratak.

- Čestitam! Vi ste naši heroji. Veoma mi je drago zbog vašeg povratka u domovinu. Slava Ukrajini - rekao je šef države koji je tokom leta lično razgovarao sa svakim od oficira i zahvalio mu se na hrabrosti i otpornosti. 

(Kurir)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (11)

Na ovom ostrvu sve je po definiciji savršenog odmora!