ZVUČI NEVEROVATNO: Skandinavija trenutno među najtoplijim delovima Evrope, temperature više od 30 stepeni

Novosti online

19. 06. 2023. u 15:47

VEĆ danima toplotni talas donosi vrlo visoke temperature dalekom severu Evrope, a Skandinavija je među najtoplijim predelima kontinenta.

ЗВУЧИ НЕВЕРОВАТНО: Скандинавија тренутно међу најтоплијим деловима Европе, температуре више од 30 степени

Foto: Profimedia

Prethodnih dana temperatura na jugu Norveške prelazila je 30°C, a u Oslu je mereno 32°C, što je za 15 stepeni viša temperatura od proseka za jun.

Čak i tokom najtoplijih letnjih dana temperature u Norveškoj i više nego retko pređu 30°C, a da stvar bude još zanimljivija, Oslo je merilo tropskih 30-ak stepeni, dok je Beograd prethodnih dana merio jedva 20°C.

I dok Beograd još uvek čeka 30°C i svoj prvi tropski dan, Oslo je uz London i Pariz već zabeležilo ove temperaturne vrednosti.

Foto: Printskrin/meteociel.fr

Danas se topli talas sa juga Skandinavije premestio na sever poluostrva, a unutar polarnog kruga na severu Norveške temperatura je dostigla i prešla 30°C, dok je prosek za ovo doba godine od 10 do 15°C, a maksimalne temperature i leti retko pređu 20°C.

Vrlo toplo je i u Finskoj i na severu Švedske, ali i u Laponiji, uz temperature od 25 do 30°C.

Dakle, širom severne Evrope temperature su za 10 do 15 stepeni više od proseka za jun, pojasnio je meteorolog Đorđe Đurić.

Istovremeno, nakon niza vrelih dana, na jugu Norveške i u Oslu stiglo je osveženje sa Atlantika, uz pljuskove sa grmljavinom, a temperature su opale na oko 20°C.

Za neobično toplo vreme na severu Evrope kriv je visok vazdušni pritisak, koji je doneo neuobičajan toplotni talas za ovaj deo Evrope i to čak i pre nego što su visoke temperature zahvatile jug Evrope i naše područje.

I narednih dana biće neoubičajeno toplo na severu Skandinavije, uz temperature preko letnjih 25°C.

(Telegraf.rs)

BONUS VIDEO: PAKLENO PROLEĆE U SEVILjI: U španskom gradu juče zabeleženo za ovo doba godine rekordnih 40 stepeni

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (1)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove