NEBO IZNAD CRNOG MORA PREPLAVLJENO NATO LETELICAMA: Priprema za novi napad na rusku flotu ili instalacije na Krimu? (MAPA)

P. Z. S. / rybar

17. 03. 2023. u 17:41

POSLE pada američkog drona MK-9A Reaper jugozapadno od Sevastopolja, aktivnost izviđačkih aviona je smanjena, ali ne zadugo.

НЕБО ИЗНАД ЦРНОГ МОРА ПРЕПЛАВЉЕНО НАТО ЛЕТЕЛИЦАМА: Припрема за нови напад на руску флоту или инсталације на Криму? (МАПА)

Foto: Printskrin

Sada u zoni Crnog mora istovremeno deluje nekoliko aviona američkog ratnog vazduhoplovstva i kombinovanih vazdušnih snaga NATO-a.


Koje su letelice primećene 17. marta?

*Američki dron RK-4B iznad Rumunije i južnog dela Crnog mora

*Američki elektronski obaveštajni avion RC-135V
*Američki elektronski obaveštajni avion EP-3E
*Američka bespilotna letelica MQ-9A Reaper (obično četiri do šest bespilotnih letelica nalazi se u vazdušnoj bazi Kimpija-Turzij)
*Francuski avion za radarsku kontrolu velikog dometa (DRLO) E-3F
*Turski AVAKS avion E-7T
*NATO RQ-4D Phoenix dron iznad centralnog dela Crnog mora


Šta bi mogao biti razlog za ovo?

Nakon pada MQ-9A Reaper, američki ministar odbrane Lojd Ostin rekao je da će američki avioni nastaviti da lete iznad Crnog mora, uprkos incidentu. Prema Pentagonu, dronovi američkog ratnog vazduhoplovstva ni na koji način ne provociraju Rusiju, vršeći izviđanje pred njihovim nosom.

Ilustracija telegram rybar


On nije precizirao da nakon skoro svake takve masovne koncentracije neprijateljskih izviđačkih aviona, posebno prisustva E-3F Vazdušno-kosmičkih snaga Francuske, ukrajinski kamikaze dronovi napadaju ruske objekte na jugu zemlje, uključujući Krim, Krasnodarsku teritoriju i Rostovsku oblast.

Osim toga, sada brodovi Crnomorske flote Ratne mornarice Rusije traže i podižu iz mora olupinu američkog drona. Prema poslednjim podacima, pojedini delovi bespilotne letelice pronađeni su na dubini od 900 metara, a oko tog područja dežurali su ratni brodovi Crnomorske flote.

Danas su se pojavili satelitski snimci od 15. marta sa navodne lokacije elemenata MQ-9A Reaper, tako da ne iznenađuje naglo povećanje obaveštajne aktivnosti američkog vazduhoplovstva. Upravo u ovoj oblasti sada kruži NATO RQ-4D Phoenix.

Istovremeno, još jedan MQ-9A Reaper je pre oko pola sata ušao u vazdušni prostor iznad Crnog mora. U zoni Crnog mora deluje najmanje osam jedinica avijacije, što može biti priprema za veće napade ili sabotaže.

Foto: Printskrin/Jutjutb/US Military News

Zapadni partneri su ranije isporučili nepoznat broj pomorskih dronova za potrebe Oružanih snaga Ukrajine, koji su već korišćeni u pokušajima napada na brodove Crnomorske flote. Sada su i ukrajinske i američke vlasti zainteresovane da promene novinsku priču u pozadini pada MQ-9A Reaper i ogromnih gubitaka u Bahmutu.

Prisustvo velikog broja izviđačkih aviona različitih tipova može omogućiti da se utvrdi tačna lokacija brodova i da se odredi cilj za bespilotne letelice – to je faktor koji se mora uzeti u obzir i biti spreman za sve moguće scenarije, do potrebe da se uništiti neprijateljske avione.

BONUS VIDEO - RUSKI LOVCI-BOMBARDERI PONOVO NA ZADACIMA: Snimci borbenih aktivnosti posada u avionima Su-25

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)