NEMA PREDUSLOVA ZA PREGOVORE O UKRAJINI: Rusija razmatra ideje Pekinga - Mi se s velikom pažnjom odnosimo prema planu kineskih prijatelja

Novosti online

27. 02. 2023. u 11:33

KREMLj poklanja veliku pažnju kineskom mirovnom planu za Ukrajinu, dok njegovi detalji treba da budu predmet pažljive analize i razmatranja, što je dug i naporan proces, rekao je portparol predsednika Ruske Federacije Dmitrij Peskov.

НЕМА ПРЕДУСЛОВА ЗА ПРЕГОВОРЕ О УКРАЈИНИ: Русија разматра идеје Пекинга - Ми се с великом пажњом односимо према плану кинеских пријатеља

Foto: Mikhail Tereshchenko, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP/AP Photo/Andy Wong, File/Shutterstock/Ilustracija

- Svaki pokušaj da se izrade planovi koji će pomoći smirivanju sukoba zaslužuju pažnju. Mi se s velikom pažnjom odnosimo prema planu kineskih prijatelja. Što se tiče detalja, naravno, detalji bi trebalo da budu predmet pažljive analize, uz uzimanje u obzir interesa strana koje su veoma različite. Ovo je veoma dug i naporan proces - rekao je Peskov novinarima odgovarajući na pitanje da li se Kremlj upoznao s planom Kine i kako ocenjuje njegov potencijal.

Peskov je dodao da u ovom trenutku nema preduslova za pregovore o Ukrajini, te da se specijalna vojna operacija nastavlja u skladu s postavljenim zadacima.

Ranije je na sajtu Ministarstva inostranih poslova Kine objavljeno saopštenje od 12 tačaka koje sadrži stav o političkom rešavanju ukrajinske krize. Među glavnim tačkama su potreba da se poštuje suverenitet i teritorijalni integritet svih zemalja, obnavljanje direktnog dijaloga Moskve i Kijeva, poziv da se spreči dalja eskalacija.

Kina se, takođe, usprotivila zloupotrebi jednostranih sankcija u kontekstu ukrajinskog sukoba, pošto one ne pomažu u rešavanju krize.

Peskov je takođe rekao da ne vidi smisao da komentariše izveštaje o tome da Peking razmatra mogućnost isporuke opreme Rusiji, pošto je Kina već demantovala takve informacije.

Ranije je američki državni sekretar Entoni Blinken upozorio Peking na posledice ako se Moskvi isporuči oružje. Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da je Alijansa zabrinuta zbog mogućnosti da Kina isporučuje oružje Rusiji.

Šef komiteta Predstavničkog doma američkog Kongresa za spoljne poslove Majkl Mekol je, navodno, pozivajući se na obaveštajne podatke, tvrdio da Kina razmatra mogućnost da Rusiji isporuči stotine dronova.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: Posade ruskih tenkova T-80BVM vežbaju gađanje

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)