HOĆE LI NATO PRIMORATI BERLIN DA POŠALJE TENKOVE? Nemačka svim silama želi da izbegne ovaj potez

Novosti onlajn

20. 01. 2023. u 16:15

NEMAČKA ne želi da isporučuje Ukrajini tenkove „Leopard“ jer ne želi gubitke među osobljem koje održava ta vozila, ali NATO će primorati Berlin na isporuke teškog naoružanja, ocenio je viši saradnik Instituta svetske ekonomije i međunarodnih odnosa „Primakov“ Ruske akademije nauka, Aleksandar Kamkin.

ХОЋЕ ЛИ НАТО ПРИМОРАТИ БЕРЛИН ДА ПОШАЉЕ ТЕНКОВЕ? Немачка свим силама жели да избегне овај потез

Foto: Shutterstock/Ilustracija

Prema njegovom mišljenju, zapadno oružje u Ukrajini kao što su sistemi „hajmars“, sistemi PVO, ne održavaju ukrajinski vojnici već penzionisani vojnici NATO.

- Ali jedna stvar su ‘hajmarsi’ili ‘patriot’koji su u pozadini, a sasvim druga je borbeni tenk koji je direktno na frontu. To je sasvim drugi nivo gubitaka i svi odlično shvataju da ‘leopard’ o kojem se ovde radi tako lako gori i eksplodira kao i druga borbena vozila. Očigledno Nemci ne žele da dopuste velike gubitke među personalom koji ih održava. Jasno je da je tenk – borbeno vozilo za front - naveo je Kamkin.

Takođe je dodao da neki nemački političari, na primer predstavnici SPD, imaju u vidu Ustav zemlje prema kojem nikakva pretnja ratom ne sme da dolazi sa teritorije Nemačke.

- A isporuke vojne tehnike, kako je već priznao novi ministar odbrane, jesu posredno učešće u borbenim dejstvima. Već više niko od evropskih zvaničnika, bar onih koji su bliski ministarstvima odbrane, ne kriju to. To je signal koji veoma uznemirava - istakao je ekspert.

Prema njegovim rečima, za Nemačku predstavlja košmar čak i pretpostavka da nemačka vojska bude uvučena u sukob u Ukrajini , ali Englezi i Amerikanci podstiču evropske zemlje, pre svega Nemačku, da se maksimalno oštro suprotstave Rusiji.

- NATO će svakako prisiliti Nemačku na isporuke teškog naoružanja Ukrajini. Mislim da će Nemci biti primorani jer je pritisak veliki a proamerički politički lobi u Nemačkoj ima najveći uticaj - uveren je ruski stručnjak.

(Sputnjik)

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)