PATRUŠEV OPLEO PO AMERIKANCIMA: "Povećali proizvodnju droge u Avganistanu pa se povukli zbog Ukrajine"

Tanjug

10. 01. 2023. u 12:18

SAD su povukle svoje trupe iz Avganistana kako bi se fokusirale na Ukrajinu, izjavio je danas sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev.

ПАТРУШЕВ ОПЛЕО ПО АМЕРИКАНЦИМА: Повећали производњу дроге у Авганистану па се повукли због Украјине

Foto AP

On je rekao da prisustvo Amerike u Avganistanu nije rezultiralo borbom protiv terorizma, već je otvorilo korupcijske šeme vredne milijarde dolara, kao i naglo povećanje proizvodnje droge, prenosi TASS.

- Razlog povlačenja SAD iz Avganistana bio je, između ostalog, potreba da se fokusiraju na Ukrajinu, gde se, prema njihovom mišljenju, marionetski režim u Kijevu uspešno pripremao za ofanzivu na Rusiju - ocenio je Patrušev.

On je dodao da je te tvrdnje potvrdila i nedavna izjava američkog državnog sekretara Entonija Blinkena da bez povlačenja trupa iz Avganistana Vašington ne bi mogao da izdvoji toliko novca za Ukrajinu.

- Pored toga, deo opreme povučene iz Avganistana premešten je u Evropu, uglavnom u Poljsku, što je omogućilo Evropi da militarizuje kijevski režim - izjavio je Patrušev.

On je ocenio da su SAD, kako bi ostvarile svoje ciljeve, stvorile terorističke organizacije poput Al Kaide i Islamske države, a kasnije su se ''borile'' protiv njih.

- Dok su pravili predstavu od ubijanja nekih terorističkih vođa poput Osame bin Ladena, obučili su i naoružali stotine drugih - zaključio je Patrušev.

 

BONUS VIDEO: RUSKI TENKOVI U MARINIKI - Snimci Narodne milicije DNR

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije