GRCI KIJEVU ŠALJU RUSKI S-300: Moskva upozorava Atinu zbog "besmislene" demonstracije neprijateljstva među nekad prijateljskim zemljama

Branko VLAHOVIĆ, dopisnik iz Moskve

21. 12. 2022. u 07:00

RUSI su upozorili rukovodstvo Grčke da je njihova namera da Ukrajini predaju sisteme S-300 ne samo besmislena demonstracija neprijateljstva prema Rusiji, već i rizičan korak za grčku nacionalnu bezbednost.

ГРЦИ КИЈЕВУ ШАЉУ РУСКИ С-300: Москва упозорава Атину због бесмислене демонстрације непријатељства међу некад пријатељским земљама

Foto: printskrin Jutjub

 U Rusiji podsećaju da je prodala te sisteme Kipru i saglasila se da ih oni ustupe Grčkoj, polazeći od prijateljskih odnosa sa dve zemlje. Ističe se da ti sistemi S-300, čiji su vlasnici sada Grci, neće raditi protiv ruskih aviona, jer imaju sistem raspoznavanja "svoj-tuđi".

Krajem prošle nedelje, ministar odbrane Grčke Nikos Panajotopulos je izjavio da su spremni da pošalju Ukrajini raketne komplekse S-300 ako od Amerikanaca dobiju "Patriote" koje bi oni postavili na Kritu. U Atini su spremni da pošalju i sisteme "Tor-M1", kao i "Osu-AKM".

ZAHAROVA: NEPRIJATELjSKE NAMERE

MOSKVA smatra da su namere Grčke da počne da snabdeva Ukrajinu sa S-300 i drugim ruskim ili sovjetskim sistemima PVO neprijateljske prema Rusiji i da predstavljaju provokaciju, izjavila je portparol ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova (na slici). - Vlasti Grčke najavile su da su spremne da Ukrajini isporuče PVO sisteme S-300 PMU1, pod uslovom da dobiju dodatni broj američkih PVO raketnih sistema "Patriot" koji će ih zameniti - rekla je Zaharova, podsetivši na zabranu izvoza oružja u regione u kojima može doći do kršenja međunarodnog humanitarnog prava i do eskalacije sukoba.

Dva diviziona S-300 PMU Grci su dobili od Kipra koji ih je kupio od Rusije 1999. godine, u vreme velike krize odnosa Kipra i Turske, što je u Ankari izazvalo veliko nezadovoljstvo i strah. Rukovodstvo u Ankari je pretilo da će krenuti u rat protiv kiparskih Grka. Na rukovodstvo Kipra tada je pritisak napravio Vašington, u to vreme u dobrim odnosima sa Ankarom. Na kraju je Kipar, 2006. i 2007. godine, predao ta dva diviziona S-300 Grčkoj, a od nje dobio druge, manje efikasne, sisteme PVO.

Grčka armija je prvi put imala gađanja sa S-300 2013. godine. Zatim je učestvovala u manevrima NATO "Beli orao" na Kritu. Kasnije su nabavili i PVO sisteme iz Amerike i Francuske.

Grci bi mogli da ustupe Ukrajini dva diviziona S-300 od kojih svaki ima po jedan radar, centar za upravljanje i minimum po 16 lansirnih rampi. Rakete koje su tada kupili imale su domet 150 kilometara.

U Atini se nisu zaustavili samo na slanju oružja Ukrajini, već su obećali i kredite za obnovu zemlje od pet milijardi evra sa rokom vraćanja od 25 godina. To će dodatno pogoršati i onako hladne odnose Rusije i Grčke.

Putin: Kontrola na masovnim okupljanjima

PREDSEDNIK Rusije Vladimir Putin naložio je specijalnim službama da drže pod stalnom kontrolom mesta masovnog okupljanja građana, strateške transportne objekte i energetsku infrastrukturu.

- Imate dovoljno iskustva u borbi protiv terorizma, tako da se rad na sprečavanju terorističkih napada mora nastaviti sistematski i progresivno, mesta masovnog okupljanja građana, strateški saobraćajni objekti i energetska infrastruktura moraju biti pod stalnom kontrolom - rekao je Putin na Dan radnika bezbednosnih agencija RF.
Istakao je da treba pojačati i rad granične službe Federalne službe bezbednosti. Govorio je i o jedinicama bezbednosnih agencija koje su počele da deluju u novim regionima Rusije.
- Da, teško vam je sada, situacija u Donjeckoj i Luganskoj narodnoj republici, u Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti je izuzetno teška. Ali ljudi koji tamo žive se nadaju vama, vašoj zaštiti - istakao je Putin i obećao da će nove jedinice opremiti savremenom opremom i naoružanjem, uz iskusan kadar.
Istovremeno, ruska Duma usvojila je zakon kojim se Georgijevska lenta izjednačava sa simbolima vojničke slave, a za njeno javno skrnavljenje predviđena je i krivična odgovornost. Lenta se sastoji od tri crne i dve narandžaste trake. U Rusiji je patriotski simbol, nalazi se na mnogim vojnim odlikovanjima.

Ministarstvo odbrane Velike Britanije najavilo je novu pošiljku visokopreciznih raketa "brimston-2". Koliko su poslali raketa nije precizirano. Nisu isključili mogućnost da pošalju Ukrajini krstareće rakete "storm šedou" dometa do 560 kilometara, bojeve glave teške 450 kilograma.

Početkom decembra Nemačka je poslala Ukrajini PVO sisteme "Iris-T SLM" kao i rakete koje koriste i komplekse za borbu sa bespilotnim letilicama. Osim toga Nemci su ukrajini poslali 14 haubica "pancerhaubic 2000", kao i pet reaktivnih sistema višecevnih bacača MARS. U Kijevu su nezadovoljni količinom i pogotovo time što je nemački kancelar poručio da im neće slati tražene tenkove i oklopna vozila.

Ruska vojska u Donjeckoj i Luganskoj oblasti sada ima više raketa kojima gađa mnogohvaljeni američki visokoprecizni sistem "Hajmers". Predstavnik Luganske narodne republike Roman Ivanov kaže da su pokupili najmanje pet raketa za "hajmerse" koje nisu eksplodirale kad su došle do cilja. Naravno da će sada ruski raketni stručnjaci rastaviti te rakete i videti kako one funkcionišu.

S-400 I "ISKANDERI" U BELORUSIJI

U BELORUSIJU su dostavljeni ruskih novi PVO sistemi S-400 (na slici) i raketni kompleksi "Iskander", potvrdio je predsednik Aleksandar Lukašenko. Posle pregovora s Putinom, Lukašenko je saopštio da su dobili od Rusije to moćno oružje koje će pomoći Belorusiji da zaštiti svoje nebo. Domet tih raketnih sistema je tri puta veći od američkih "Patriota". Do sada su na bojevom dežurstvu u Ukrajini bili sistemi "Tor M2". Raketni sistemi "Iskander" sa novim tipom rakete imaju domet 500 kilometara i namenjeni su za uništavanje protivničkih aerodroma i drugih vojnih objekata. Vojna rukovodstva dveju zemalja su se dogovorila da kolege iz Rusije obučavaju beloruske pilote na modernizovanim avionima.

Zamenik generalnog direktora ruske državne korporacije "Rosteh" Vladimir Artjakov izjavio je da su udvostručili proizvodnju raketnih kompleksa "Iskander" koji se pokazao kao vrlo efikasan u ratu u Ukrajini. Njegov domet je oko 500 kilometara. Artjakov je takođe kazao da sada ruska vojska više koristi dronove kamikaze nego Ukrajina.

Izraelski general Jakov Kedmi izjavio je u moskovskoj TV emisiji da američki PVO sistemi "Patriot" ne mogu da izmene tok operacije u Ukrajini. Kedmi smatra da se "Patrioti" mogu obrukati kao što je to bilo u Saudijskoj Arabiji, kad su pored njih prošli dronovi jemenskih ustanika.

 - "Patrioti" mogu da stvore Rusima određene probleme, ali protiv većine krstarećih raketa koje koriste Rusi "Patrioti" su bespomoćni - kaže Jakov Kedmi, koji smatra da "Patriot" može biti koristan samo kad postoji kompleksni sistem PRO, ali Ukrajinci ne mogu da ga sada naprave.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

AKO VUČIĆ NE POBEDI, SRBIJU ČEKAJU TEŠKI DANI PO SVIM PITANJIMA... Darko Miličić poslao važnu poruku o aktuelnoj političkoj situaciji (VIDEO)