TAJVAN JE CRVENA LINIJA: Novi detalji razgovora Bajdena i Sija - "Ne sme biti pređena"

Srna

14. 11. 2022. u 17:43

KINESKI predsednik Si Đinping rekao je američkom predsedniku Džou Bajdenu na njihovom prvom direktnom sastanku od 2017. godine da je pitanje Tajvana "u samoj srži kineskih interesa" i da je to "prva crvena linija" u bilateralnim odnosima koja se ne sme preći.

ТАЈВАН ЈЕ ЦРВЕНА ЛИНИЈА: Нови детаљи разговора Бајдена и Сија - Не сме бити пређена

Foto: Tanjug/AP photo

Si je tokom susreta na Baliju apelovao na Bajdena da sprovede u dela obećanja Vašingtona data Pekingu u vezi sa Tajvanom, prenosi agencija Sinhua.

- Tajvansko pitanje je u samoj srži ključnih interesa Kine, to je osnova političkog temelja kinesko-američkih odnosa i prva crvena linija koja ne sme biti pređena u kinesko-američkim odnosima - rekao je Si.

Sastanak na ostrvu Bali u Indoneziji bio je prvi susret dvojice lidera od kada je Bajden postao predsednik SAD.

Peking smatra da je Tajvan neodvojivi deo Kine. Samoupravno ostrvo ima demokratski izabranu vlast koja odbacuje navode Pekinga o kineskom suverenitetu na ostrvu. Kina je u poslednjih nekoliko godina često optuživala SAD za ohrabrivanja tajvanske nezavisnosti.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

HITAN PRIJEM: Srđan Đoković primljen u Urgentni centar!