BIVŠI REGANOV POMOĆNIK O UKRAJINI: Nije ni slična slična kubanskoj raketnoj krizi, ali razgovori su i dalje 'jedini izlaz'

P. Z. S. / sputniknews.com

28. 10. 2022. u 16:36

TRENUTNE tenzije između Rusije i Sjedinjenih Država oko Ukrajine ne mogu se porediti sa 13-dnevnim američko-sovjetskim nuklearnim sukobom oko Kube, koji je okončan pre šezdeset godina danas, ali pregovori i dalje ostaju jedina opcija za izbegavanje rata, rekla je za Sputnjik bivša savetnica predsednika Ronalda Regana Suzan Masi.

БИВШИ РЕГАНОВ ПОМОЋНИК О УКРАЈИНИ: Није ни слична слична кубанској ракетној кризи, али разговори су и даље једини излаз

Foto: Printskrin


U petak se obeležava 60. godišnjica okončanja kubanske raketne krize, koje mnogi istoričari pripisuju diplomatskoj oštroumnosti i istinskoj želji za mirom u Vašingtonu i Moskvi.

Kriza je počela 13. oktobra 1962. godine, kada su predsedniku Džonu Kenediju prikazane nadzorne fotografije sovjetskih nuklearnih projektila na Kubi, 90 milja od obale Floride.

Umesto da izvrši invaziju pod pritiskom vojnih savetnika, Kenedi je izabrao karantin. Međutim, tenzije su ipak eskalirale, a 27. oktobra, samo dan pre nego što je doneta rezolucija za okončanje krize, američke snage su bile na DEFCON 2 dok su sovjetske rakete bile spremne za lansiranje.

Nakon perioda intenzivnih razgovora preko povratnih kanala, dve strane su se složile da će Sovjetski Savez povući svoje rakete sa Kube u zamenu za američki zavet da neće vršiti invaziju na ovu ostrvsku državu. I, u tajnom paktu, SAD su se takođe složile da se uklone projektili iz Turske.

Foto printskrin Youtube tvzvezda.ru

Strah od izbijanja nuklearnog rata zbog krize u Ukrajini dostigao je nove visine poslednjih dana i nedelja, a Rusija optužuje Kijev da je napravio prljavu bombu, dok Vašington upozorava Moskvu da ne koristi taktičko nuklearno oružje.

Masi, koja je pomogla Reganu da se pripremi za pregovore sa sovjetskim liderom Mihailom Gorbačovim, izrazila je zabrinutost zbog trenutne situacije između Moskve i Vašingtona na pitanje o kubanskoj raketnoj krizi.

-Nema poređenja sa karipskom krizom, bilo je to potpuno drugo vreme i potpuno drugačija vlada, rekla je Masi. „Ali sigurna sam da uvek postoji izlaz, a to je svakako da se pregovori otpočnu što pre. To se desilo u danima Regana i Gorbačova, a može i sada.

Masi je istakla da u svakoj priči uvek postoje dve strane i da se obe strane moraju analizirati kako bi se donela ispravna ocena.

-Veoma sam uznemiren situacijom koja se dešava u svetu. Sada u Rusiji nema ljudi iz Sjedinjenih Država koji bi zaista mogli da procene situaciju iznutra, rekla je Masi. „Upoznala sam ambasadora [Džona] Salivana na sahrani Gorbačova, rekao je da odlazi. Bio je divan ambasador koji je dobro razumeo Rusiju. Veoma sam zabrinut zbog ovoga.

Za razliku od pregovora Regana i Gorbačova koji su završeni potpisivanjem Sporazuma o srednjim nuklearnim snagama (INF) 1987., Kenedi i Hruščov, učeći iz kubanskih iskušenja, radili su zajedno kao što su obećali u pokušaju da okončaju trku u naoružanju. Kenedi i Hruščov su 5. avgusta 1963. potpisali Ugovor o ograničenoj zabrani testiranja, prvi u svetu formalni sporazum o kontroli nuklearnog naoružanja.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave