LIST "POLITIKO" TVRDI: Makron i Šolc žele da odbiju američke planove

Novosti onlajn

28. 10. 2022. u 13:47

ŠOLC i Makron navodno smatraju planiranu šemu podsticaja Vašingtona za strane investitore kao nelojalnu konkurenciju

ЛИСТ ПОЛИТИКО ТВРДИ: Макрон и Шолц желе да одбију америчке планове

Emanuel Makron i Olaf Šolc, Foto AP

Lideri Nemačke i Francuske su navodno postigli konsenzus da će EU morati da uzvrati SAD ako nastavi sa planiranim smanjenjem poreza i energetskim beneficijama, sa ciljem da podstakne kompanije da prebace proizvodnju na drugu stranu.

Novinski sajt Politiko objavio je u četvrtak da su kancelar Olaf Šolc i predsednik Emanuel Makron zabrinuti zbog Zakona o smanjenju inflacije Bele kuće, koji smatraju "protekcionističkim".

O tome se navodno razgovaralo na njihovom ručku u Parizu dan ranije. Kako navodi list, pozivajući se na „ljude upoznate sa njihovim razgovorima“, dvojica lidera su se složila da bi plan državne subvencije koji su objavile SAD predstavljao nelojalnu konkurenciju i da ne bi trebalo da ostane bez odgovora.

Politiko je primetio da je njihov dogovor postignut uprkos razlikama u mišljenjima između Šolca i Makrona o drugim važnim pitanjima, uključujući energetiku i odbranu.

Kako bi se suprotstavili planovima Vašingtona, Pariz i Berlin su se navodno složili da predlože slične šeme podsticaja za preduzeća širom EU.

Međutim, ako se primeni, ta mera bi rizikovala da izazove trgovinski rat između bloka i SAD, tvrdi se u članku.

- (Šolc i ja) imamo stvarnu konvergenciju da idemo dalje na temu, imali smo veoma dobar razgovor - dodao je Makron.

Međutim, dve evropske sile još ne planiraju da uđu u režim konfrontacije, navodi Politiko, i radije bi da naprave kompromis sa SAD za pregovaračkim stolom.

Prema članku, to bi moglo da se uradi preko „Radne grupe EU-SAD za Zakon o smanjenju inflacije“ koja je stvorena u utorak tokom sastanka predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen i zamenika američkog savetnika za nacionalnu bezbednost Majka Pajla.

Štaviše, u Pragu će sledećeg ponedeljka biti održan neformalni sastanak ministara trgovine EU, a tom događaju će prisustvovati američka izaslanica za trgovinu Ketrin Taj - preneo je RT.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI:

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (2)

VEĆ OD 380 EVRA: Evo kako da posetite ovu egzotičnu destinaciju za malo para i to na 8, 11 ili 12 dana avionom