HAOS U LIBANU OKO NOVCA: Banke zatvaraju vrata klijentima na neodređeno vreme

Tanjug

07. 10. 2022. u 11:25

LIBANSKE banke jednoglasno su odlučile da zatvore vrata klijentima na neodređeno vreme nakon niza nasilinih napada štedišta koji traže svoja deponovana sredstva zamrznuta u bankarskom sistemu zbog finansijske krize u zemlji, rekla su dva bankara za Rojters.

ХАОС У ЛИБАНУ ОКО НОВЦА: Банке затварају врата клијентима на неодређено време

Foto: Shutterstock/Ilustracija

Banke će nastaviti da izvršavaju hitne transakcije za klijente i preduzeća, rekli su bankari, ali će usluge u ekspoziturama ostati suspendovane nakon više od deset nasilnih upada za manje od mesec dana.

Banke su prošlog meseca bile zatvorene oko nedelju zbog ovakvih događaja, ali su ponovo otvorene početkom oktobra kako bi omogućile zaposlenim Libancima da podignu plate.

Libansko udruženje banaka je ranije pozvalo vladu da uvede zvaničnu kontrolu kapitala koja bi zamenila neformalne kontrole banaka usvojene 2019. godine, ali parlament u više navrata nije uspeo da usvoji taj predlog zakona.

Vlada je ostvarila mali napredak s reformama koje bi "otključale" pomoć Međunarodnog monetarnog fonda za ublažavanje krize uzrokovane višedecenijskom rasipničkom potrošnjom i korupcijom, navodi britanska agencija.

Finansijski krah u Libanu, koji je ušao u treću godinu, doveo je do pada nacionalne valute za više od 90 posto, do širenja siromaštva u društvu, paralisao finansijski sistem i zamrznuo štednju deponenata, što je kriza koja je najviše destabilizovala Liban od građanskog rata 1975-1990, napominje Rojters.

BONUS VIDEO:

POGLEDAJTE: Ovako je Vučić "oduvao" hrvatske novinare

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

SUTRA POČINJE BOŽIĆNI POST: Kada se posti na vodi, kada su dozvoljeni ulje i vino i od čega se treba uzdržavati osim mrsne hrane