PROTESTI U IRANU: Bezbednosne snage raspoređene na univerzitetima

Tanjug

05. 10. 2022. u 18:20

IRANSKE bezbednosne snage raspoređene su danas na univerzitetima u nekoliko gradova, pokušavajući da uguše već dvonedeljne proteste izazvane smrću 22-godisnje Mahse Amini u pritvoru policije za moral.

ПРОТЕСТИ У ИРАНУ: Безбедносне снаге распоређене на универзитетима

FOTO: EPA

Policija se locira u mestima gde se pobuna rasplamsala - u gradovima Urmija, Tabriz, Raštand i Teheran, a naročito oko univerziteta koji su poslednjih dana bili žarište protesta, navodfe svedoci, a prenosi Rojters.

-Postoji mnogo bezbednosnih snaga oko Teheranskog univerziteta, pa se čak i plašim da napustim kampus, jer mnogo policijskih kombija čeka napolju da uhapsi studente, rekao je student u Teheranu.

Na video snimcima objavljenim na društvenim mrežama vide se srednjoškolke u Teheranu kako skidaju marame i pevaju "smrt (vrhovnom vođi ajatolahu Aliju) Hamneiju".

Navodi se da su nemiri širom zemlje izazvani njenom smrću prerasli u najveći izazov iranskim svešteničkim vođama u poslednjih nekoliko godina, sa demonstrantima koji pozivaju na propast Islamske republike osnovane 1979.

Grupe za ljudska prava kažu da su hiljade uhapšene i stotine povređene u obračunu snaga bezbednosti, uključujući Basij, dobrovoljačku miliciju povezanu sa Iranskom revolucionarnom gardom.

Ove grupe procenjuju da je broj poginulih preko 150.

Vlasti su prijavile brojne smrtne slučajeve među snagama bezbednosti, optužujući strane protivnike, uključujući Sjedinjene države, za mešanje u destabilizaciju Irana.

BONUS VIDEO - TITOVA VILA OD 50 MILIONA DOLARA: Pogledajte kako izgleda jedna od najstarijih vila u Njujorku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024