ABORTUS PODELIO AMERIKU, ALI I SVET: Odluka Vrhovnog suda SAD izazvala globalne burne reakcije

D. SAVIĆ

27. 06. 2022. u 09:30

ODLUKA Vrhovnog suda SAD da poništi ustavno pravo na abortus podelila je Ameriku, ali i svet.

AБОРТУС ПОДЕЛИО АМЕРИКУ, АЛИ И СВЕТ: Одлука Врховног суда САД изазвала глобалне бурне реакције

Foto AP

Odluka je odvojila SAD od njenih ključnih saveznika, pošto je britanski premijer Boris Džonson nazvao "velikim korakom unazad", predsednik vlade severnog suseda Džastin Trudo "užasavajućom", a od prošle godine je i južni američki "komšija", Meksiko, odlučio da je kažnjavanje pobačaja neustavno. Samo u Australiji, kao i u SAD, pristup abortusu varira u svakoj državi.

Do petka, SAD su bile jedna od 56 zemalja u kojima je abortus bio legalan na zahtev žene, bez opravdanja. Prava na abortus od sada će, međutim, određivati američke države, a više od polovine ih je najavilo da će ga zabraniti.

Većina, Americi savezničkih, zemalja EU dozvoljava abortus sa ograničenjima trudnoće, najčešće 12 nedelja. Međutim, Evropa se koleba. U Poljskoj je abortus dozvoljen samo u slučajevima silovanja ili incesta ili kada trudnoća ugrožava život majke.

Godine 1978. Italija je legalizovala abortus, ali je uspon desnice, bliske Katoličkoj crkvi, doveo ponovo u fokus tu temu. Papa Franja se nije osvrnuo na presudu Vrhovnog suda SAD, ali je stao u odbranu porodice i osudio "kulturu otpada" za koju veruje da stoji iza društvenog prihvatanja abortusa.

Foto AP

Širom Irske, gde je abortus tek relativno nedavno dekriminalizovan, mnogi na strani izbora su oživeli sećanja na Saviti Halapanavar, koja je umrla od sepse u Irskoj 2012. godine, jer joj nije bio dozvoljen abortus. Sad Irci upozoravaju Amerikance da se pripreme za slične smrti.

Japan, Finska i Indija donose odredbe za abortus u slučajevima silovanja ili rizika po zdravlje žene, ili na ekonomskim osnovama.

Ali, širom Južne Amerike i Kariba zakoni o abortusu su kažnjivi. U Brazilu je postupak nezakonit osim zbog defekta fetusa ili silovanja. Žene koje prekinu trudnoću pod drugim okolnostima suočavaju sa kaznom zatvora - do tri godine iza rešetaka. U Nikaragvi i Salvadoru abortus je potpuno ilegalan u svim okolnostima, a zatvorske kazne se protežu i do 40 godina.

Ipak, Argentina je postala najveća država u Južnoj Americi koja je legalizovala abortus, a u februaru i Kolumbija je sledila taj primer.

U zemljama u kojima je abortus ograničen ili ilegalan, broj procedura ne opada, već žene pribegavaju rizičnim "pobačajima na ulici", navodi SZO. Skoro polovina abortusa širom sveta nije bezbedna, a 97 odsto nebezbednih abortusa je u zemljama u razvoju.

PREDSEDNIK VUČIĆ PROTIV ZABRANE

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić rekao je da nikada ne bi podržao zabranu abortusa, jer smatra da je abortus pravo žene. - Nikada ne bih podržao tako nešto, zato što smatram da je abortus pravo žena. Da li mi se sviđa ili ne to je nešto drugo. Imamo pravila i zakone koji su jasni. Mi imamo zakone i nismo planirali da ih menjamo po bilo kom pitanju - poručio je on.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili