REAKCIJE NA ODLUKU VRHOVNOG SUDA SAD: Makron - Abortus je osnovno pravo žena; funkcioneri UN - Udarac ravnopravnosti

Tanjug

24. 06. 2022. u 20:29

SA SVIH strana sveta stižu negativne rakcije na odluku Vrhovnog suda Sjedinjenih Američkih Država koji je poništio presudu kojom je pravo na abortus pre 50 godina legalizovano širom zemlje.

РЕАКЦИЈЕ НА ОДЛУКУ ВРХОВНОГ СУДА САД: Макрон - Абортус је основно право жена; функционери УН - Ударац равноправности

Foto AP

Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je danas da je abortus osnovno pravo žena, reagujući na odluku Vrhovnog suda SAD da poništi presudu Rou protiv Vejda iz 1973. o abortusu.

- Abortus je osnovno pravo za sve žene. Moramo ga zaštititi. Želeo bih da izrazim svoju solidarnost sa svim onim ženama čije je slobode danas kompromitovao Vrhovni sud SAD - napisao je Makron na Tviteru, preneo je Rojters.

Dižarik: Ograničenje ga čini smrtonosnijim

Ograničavanje pristupa abortusu ne sprečava žene da traže proceduru, to je samo čini smrtonosnijom, izjavio je danas portparol generalnog sekretara UN Stefan Dižarik, nakon što je Vrhovni sud SAD poništio odluku o legalizaciji abortusa iz 1973. godine.

- Seksualno i reproduktivno zdravlje i prava su temelj života u kojem postoji pravo na izbor, osnaživanja i jednakosti za žene i devojke u svetu - rekao je Dižarik novinarima, preneo je Rojters.

Istakao je da ograničavanje pristupa abortusu ne sprečava žene da traže abortus, već ga samo čini smrtonosnijim.

Mišel Bašele: Udarac ženskim ljudskim pravima i rodnoj ravnopravnosti

Istovremeno, visoka komesarka UN za ljudska prava Mišel Bašele istakla je u saopštenju da je odluka američkog suda veliko nazadovanje i ogroman udarac ženskim ljudskim pravima i rodnoj ravnopravnosti.

Vrhovni sud SAD danas je poništio presudu Rou protiv Vejda iz 1973. kojom je priznato ustavno pravo žene na abortus širom zemlje, čime je tehnički ukinuo federalno ustavno pravo na pobačaj u Americi pa se američkim državama vraća mogućnost da donose zakone koji ga zabranjuju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!