AMERIKA POCEPANA U ABORTUSU: Čak 26 država odmah će krenuti da ispunjava odluku Vrhovnog suda

D. VUJIČIĆ

25. 06. 2022. u 19:57

NAKON što je Vrhovni sud SAD poništio Zakon Rou protiv Vejda, vraćajući odluku o pravima na abortus pojedinačnim državama, predsednik SAD Džo Bajden pozvao je građane na mirne proteste protiv odluke.

АМЕРИКА ПОЦЕПАНА У АБОРТУСУ: Чак 26 држава одмах ће кренути да испуњава одлуку Врховног суда

Foto AP

Državni tužilac Merik Garland takođe se "nije složio" sa odlukama vrhovne pravne instance i obećava da će "zaštititi reproduktivnu slobodu", dok je bivši predsednik Obama rekao da presuda napada "suštinske slobode".Čak Šumer, "demokratski jastreb", tvitovao je da "američkim ženama njihova prava oduzima pet neizabranih sudija na ekstremističkom sudu MAGA".

Očekivno, bivši predsednik Donald Tramp pozdravio je odluku Vrhovnog suda o ukidanju federalnog ustavnog prava na abortus i nazvao to najvećom pobedom života tokom jedne generacije.

- Današnja odluka... zajedno sa drugim odlukama koje su nedavno objavljene, omogućene su samo zato što sam učinio sve kako sam obećao, uključujući nominovanje i potvrđivanje tri veoma poštovana i jaka ustavotvorca u Vrhovnom sudu Sjedinjenih Američkih Država - rekao je Tramp.

On se pohvalio da je njegova administracija imenovala konzervativne sudije Breta Kavanoa, Nila Gorsača i Ejmi Koni Baret u Vrhovni sud.

Nekoliko država SAD već u petak je istaklo da će postati utočište za pristup abortusu: Kalifornija, Njujork, Nju Džerzi, Konektikat i Kolorado.

Centri za kontrolu bolesti izveštavaju da je u Sjedinjenim Državama 2019. bilo 629.898 abortusa, ali se oslanjaju na podatke dobrovoljnog izveštavanja, u kome Kalifornija, Merilend i Nju Hempšir nisu prijavili svoj ukupni iznos. Ovaj broj u tri države je veći od dobrovoljno prijavljenih 619.591 u 2018. i 612.719 abortusa u 2017. godini.

Dok aktivisti za abortus i militanti daju izjave da će aktivno i nasilno protestovati protiv presude pozivajući na "Noć besa", zabeleženi su i protesti ispred domova sudija Vrhovnog suda.

I dok se situacija oko sudske odluke u SAD dodatno komplikuje, a Amerika dodatno cepa po stranačkim linijama, Istraživačka grupa Gutmaher instituta procenila je da će 26 od 50 američkih država verovatno ili sigurno zabraniti abortus nakon što je presuda doneta u petak. Centar za reproduktivna prava, grupa za abortus, procenjuje da će 25 država verovatno zabraniti abortus. Ta grupa veruje da Montana, Ajova i Florida neće - ali da hoće Severna Karolina i Pensilvanija.

Odluka da se poništi savezni zakon o pravu na abortus, prema mišljenjima "konzervativaca" u stvari je imala za cilj da udari na "industriju abortusa", koja je eksplodirala od donošenja ovog zakona u svim američkim državama. Međutim, samoimenovani progresivci i liberali okupljeni oko demokrata poništenje prethodnog zakona videli su kao uvod u nova "američka vremena". Prema panično intoniranim tekstovima u "Njujork tajmsu", u budućnosti bi neke države mogle zabraniti međurasne brakove ako se Rou protiv Vejda poništi. Krikovi uzbune obuhvataju i druge oblasti, pa mnogi kritičari tvrde da bi kontracepcija uskoro mogla biti zabranjena, iako nacrt odluke suda izričito odbacuje takve tvrdnje.

POBEĐUJE STRAST ZA ŽIVOTOM

Vatikanska akademija za život pohvalila je odluku Vrhovnog suda SAD o abortusu, rekavši da je to izazov za ceo svet da razmisli o važnim životnim pitanjima.

Vatikansko odeljenje u saopštenju je navelo da se odbrana ljudskog života ne može ograničiti na prava pojedinca, jer je život pitanje od "širokog društvenog značaja", prenosi Rojters.

Nadbiskup Vinčenco Palja, koji je na čelu Papske akademije za život, rekao je da je odluka Suda "snažan poziv da se razmisli" o ovom pitanju u trenutku kada "zapadno društvo gubi strast za životom".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!