JEDNAKOST NI NA PAPIRU: Izveštaj ombudsmana BiH - U 24 ministarstva nije zaposlen nijedan Srbin!

S. MIŠLjENOVIĆ

26. 04. 2021. u 07:40

SPECIJALNI izveštaj Ombudsmana BiH potvrdio je crne prognoze predstavnika Srba u Federaciji BiH o statusu srpskog naroda u tom entitetu.

ЈЕДНАКОСТ НИ НА ПАПИРУ: Извештај омбудсмана БиХ - У 24 министарства није запослен ниједан Србин!

Foto: S. Mišljenović

Naime, u pomenutom izveštaju, a koji je dostavljen i "Novostima" na uvid, jasno se vidi da u šest kantona FBiH, od ukupno 10, a gde je apsolutna bošnjačka većina, u čak 24 ministartsva je nula zaposlenih Srba! Drugim rečima, konstitutivnost naroda u organima uprave i telima vlasti u FBiH uopšte se ne poštuje.

Prema Ustavu FBiH i prema Ustavima kantona, broj zaposlenih pripadnika srpskog naroda u svakom organu vlasti bi morao biti proporcionalan broju srpskog stanovništva na određenom području prema popisu iz 1991. godine, te bi tako 18 odsto svih zaposlenih u organima vlasti u Federaciji trebalo da budu srpske nacionalnosti.

Đorđe Radanović, predsednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH, kaže da nakon što su analizirali izveštaj Ombudsmana BiH može reći da tužno izgleda broj od ukupno 15 zaposlenih Srba u celom kantonu Sarajevo, grad u kojem bi prema ustavima trebalo da bude zaposleno 210 Srba u administraciji tog kantona.

- Naročito zabrinjavajuće deluje ponašanje bošnjačkog člana PBiH Šefika Džaferovića, koji u Banjaluci zna da drži predavanje o ugroženosti Bošnjaka u Srpskoj, iako u svakoj srpskoj opštini radi značajan broj njih. Kao primeri se mogu uzeti Prijedor, Doboj, Bijeljina i Zvornik - ističe Radanović.

Foto D. Pozderović

Đorđe Radanović

On dodaje da bošnjačke partije, bez obzira na to da li su leve centar ili desne, uvek naglašavaju da su oni za suživot, da je Sarajevo multikulturalni i multietnički centar, a SDA se uvek diči da su oni očuvali multietničku BiH tokom rata 1992-1995, dok izveštaj ombudsmana BiH pokazuje u celini sasvim drugo stanje na terenu.

- Ovo je samo za institucije, a stanje u javnim ustanovama i preduzećima je gore i tu tek nema nigde Srbina. Treba uporediti broj Bošnjaka zaposlenih u upravi Prijedora sa brojem Srba u upravi Bihaća, ili porediti broj Bošnjaka u upravi Doboja sa brojem Srba u upravi Zenice i dobiće se prava slika ko poštuje konstitutivnost Srpska ili FBiH - ističe Radanović.

INSPEKTORAT

ĐORĐE Radanović pita celokupnu javnost u Federaciji BiH da li je moguće da nijedan Srbin nije dovoljno pametan ni školovan da bude inspektor u Federaciji, jer federalni inspektorat ima 150 zaposlenih i od toga nula su Srbi.

Prema njegovim rečima, Bošnjaci nemaju pravo da godinama lažu celi svet da su u FBIH za multietničnost, a tamo gde vladaju pomeli su Srbe iz svih institucija.

- Možemo samo zamisliti reakciju Bošnjaka i međunarodne zajednice da Srpska ne poštuje konstitutivnost naroda i da, primera radi, u našim organima uprave na lokalu nema nijednog zaposlenog Bošnjaka - kaže Radanović.

Dušan Golo, predsednik Koordinacije srpskih udruženja u Mostaru, kaže da Srbi u ovom delu Federacije ne mogu dobiti posao u institucijama gradskim ili federalnim i da je to već ustaljena praksa godinama.

- Sve što se radi u Mostaru i hercegovačkom kantonu je na štetu Srba. Posla za Srbe nema. Srbi nisu ni konstitutivan narod u ovom kantonu i to se ne menja deceniju i više - ističe Golo.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)