DRAŽI IM FAŠISTI I ZLOČINCI OD TESLE I PUPINA: U Sarajevu ostaju za Srbe uvredljive ploče i nazivi ulica (FOTO)

S. MIŠLjENOVIĆ

13. 04. 2021. u 07:40

RUKOVODSTVO Sarajeva na čelu sa novom gradonačelnicom Benjaminom Karić poručilo je da neće biti skinute ploče sa uvredljivim natpisima za Srbe, kao i promenjena imena ulica koje nose imena fašista i ratnih zločina u gradu na Miljacki.

ДРАЖИ ИМ ФАШИСТИ И ЗЛОЧИНЦИ ОД ТЕСЛЕ И ПУПИНА: У Сарајеву остају за Србе увредљиве плоче и називи улица (ФОТО)

Foto: S. Mišljenović i Kliks

To je odgovor na zahtev Ljubiše Ćosića, gradonačelnika Istočnog Sarajeva, koji je uputio predlog da se skinu nazivi ulica koji vređaju Srbe u najvećem gradu Federacije BiH.

Ćosić kaže da trodnevna "junačka internet borba" navodnih sarajevskih antifašista i kvaziintelektualaca za odbranu tabli, koje vređaju kompletan jedan narod, kao i naziva sarajevskih ulica pripadnicima fašističkog i sličnih pokreta, pokazala je da je od tog nekada, u svakom smislu, velikog grada ostalo samo veliko ništa.

On je dodao da, nažalost, to zna i većina njegovih nekadašnjih, ali i današnjih stanovnika, ljudi čije su porodice generacijama stvarale taj grad i stasavale uz njega, ali ne progovaraju da ne bi bili meta onih koji sebe zovu antifašistima, a brane fašiste.

- Više je onih kojima su draži Busuladžić, Đozo, razni kriminalci i zločinci od Tesle, Pupina i Šantića - ističe Ćosić.

Foto: Novosti

Ljubiša Ćosić

Postoji li iko u tom bivšem gradu, pita Ćosić, da kaže da nije bitan pojedinac, nego inicijativa nastala zbog sramote koju nose sarajevske ulice u svojim imenima i tablama, svojim školama i institucijama?

- Očigledno ne postoji. Ti koji bi to rekli su otišli devedesetih, isterani, ubijeni. Ko nije tada, jeste posle - napominje Ćosić.

BEZ PROMENE PLOČA

Foto: Avaz

BENjAMINA Karić napisala je na fejsbuk-profilu da neće doći do promena ploča u Sarajevu.

- Srpski narod u BiH je konstitutivan narod koji je ugrađen u temelje ZAVNOBiH, ali osporavanje istorijskih i sudskih činjenica je nedopustivo - napisala je Karićeva.

U tišini odlaze, dodaje Ćosić, pristojni zbog onih bahatih i agresivnih, zbog samoproglašenih "antifašista", navodnih "građana" i nepostojeće "raje", zbog posebne vrste mržnje koja je odavno postala razumljiva samo političkom Sarajevu.

- Mi nećemo da mrzimo. Mržnju ostavljamo njima, poštovaocima Busuladžića i Đoze - poručio je Ćosić.

Političko Sarajevo, iako se deklariše kao antifašističko, svojim delima dokazuje upravo suprotno - da je fašizam duboko ukorenjen u svaku izjavu, delo i svaki pokušaj nasilnog menjanja istorije grada koji su najvećim delom upravo Srbi izgradili - izjavio je načelnik Istočnog Novog Sarajeva Jovan Katić.

Foto: Kliks

Ploča koja vređa Srbe

ZAHTEV

GRADONAČELNIK Istočnog Sarajeva uputio je 9. aprila gradu Sarajevu i Opštini Stari grad zahtev za uklanjanje tabli na sarajevskoj Većnici i u Ulici Ferhadija, kojima se srpski narod karakteriše kao "zločinački i agresorski" i kojima se podstiče mržnja prema Srbima.

Katić je naglasio da se želja za proterivanjem iz Sarajeva svega što je srpsko i pravoslavno vidi i u nedavnim reakcijama.

- Uprkos pritiscima, nikada nećemo prestati da se zalažemo za istinu i pravdu za srpski narod i svakog stradalog - poručio je Katić.

Neće se dopustiti, kako je rekao, da se srpski narod karakteriše kao "zločinački, niti da sarajevski Srbi, dolazeći u grad u kojem su rođeni, koji su gradili, osećaju ugroženost.

 

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!