DA LI JE PROKLIJALI KROMPIR BEZBEDAN ZA JELO: Naučite kako da prepoznate opasne i bezbedne klice

V.N.

06. 11. 2025. u 17:14

PROKLIJALI krompir može izgledati zastrašujuće, ali ne znači odmah da je neupotrebljiv. Male izrasline nastaju prirodnim procesom klijanja, posebno kada krompir stoji na toplom i svetlom mestu.

ДА ЛИ ЈЕ ПРОКЛИЈАЛИ КРОМПИР БЕЗБЕДАН ЗА ЈЕЛО: Научите како да препознате опасне и безбедне клице

Foto: Profimedia

Dok klice same po sebi nisu opasne u malim količinama, zelene površine i veće klice sadrže solanin i čakonin – toksine koji mogu izazvati probavne smetnje i glavobolju.

Kako prepoznati bezbedan proklijali krompir?

Ako je krompir čvrst, klice male i gomolj nije zelen, dovoljno je odrezati klice i guliti krompir pre termičke obrade. Kuvanje, pečenje ili prženje dodatno smanjuje rizik i čini krompir potpuno jestivim i bezbednim, čak i kada proklija.

Kada baciti krompir?

Mekani, naborani krompiri s puno klica ili zelenim delovima pod korom ne vredi čuvati. Oni su izgubili hranjive materije i mogu da kriju opasne količine solanina, čak i kada je u pitanju manje proklijali krompir.

Prevencija klijanja je jednostavna:

– Čuvajte krompir na hladnom, tamnom i suvom mestu, idealno između 6 i 10 °C.

– Ne stavljajte ga u frižider – preniska temperatura menja ukus i teksturu.

– Držite krompir odvojeno od luka jer gasovi iz luka ubrzavaju klijanje.

– Redovno proveravajte zalihe i koristite starije krtole pre novijih.

Pravilno rukovanje proklijalim krompirom može spasiti vašu zalihu i spriječiti bacanje hrane. Male klice nisu smak sveta – samo ih pažljivo uklonite i uživajte u svežem, hranjivom krompiru.

(Krstarica)

BONUS VIDEO

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PRVO SMRŠAO 20KG - SADA OTIŠAO U PLAVO: Nova transformacija Andrije Kuzmanovića (FOTO)