VEOMA RETKO ARHEOLOŠKO OTKRIĆE: Sinagoga iz srednjeg veka otkrivena u napuštenom baru u Španiji (FOTO)

Novosti online

12. 02. 2023. u 23:44

U GRADU Utrera u Španiji arheolozi su otkrili sinagogu koja datira iz srednjeg veka. Ovo otkriće smatra se veoma retkim. Utrera se nalazi u regionu Andaluzije oko 500 kilometara jugozapadno od Madrida.

ВЕОМА РЕТКО АРХЕОЛОШКО ОТКРИЋЕ: Синагога из средњег века откривена у напуштеном бару у Шпанији (ФОТО)

Foto tviter @larazon_es

Arheolozi smatraju da otkrivena zgrada koja je korišćena za različite namene, kao bolnica, mesto za katoličko bogosluženje, kao bar i diskoteka, krije neobična arheološka otkrića. Izgrađena je od kamenog mozaika i pločica.

Kada je gradsko veće Utrere kupilo zgradu 2018. godine, preliminarnim istraživanjima otkriveno je da je zgrada napuštena srednjevekovna sinagoga.

Grad je započeo formalna arheološka iskopavanja 2021. godine, i tada su otkrivene različite prostorije i neobični podovi, kao i stub, a sve to je karakteristično za jevrejsku gradnju koja datira iz 14. veka.

„Osnovni elementi sinagoge, kao što su ulazni hol ili klupe po obodu koji su otkriveni u ovom istraživanju, potvrđuju da je u pitanju otkriće sale za molitve“, istakao je arheolog Migel Anhel de Peres.

Gradonačelnik Utrere, Hose Marija Viljalobos rekao je: „Sada imamo naučnu potvrdu da je ovo srednjevekovna sinagoga".

Pronađena građevina potiče iz 14. veka, a opstala je i posle proterivanja Jevreja iz Španije 1492. godine. Lokalni sveštenik, istoričar i pesnik Rodrigo Karo je 1604. godine centar grada opisao kao mesto gde su živeli samo stranci i Jevreji, koji su imali svoju sinagogu u kojoj se nalazila bolnica.

Sve ove tvrdnje lokalnog sveštenika potvrđene su krajem 2022. godine, kada je tim koji je predvodio arheolog Migel Angel de Diosom, otkrio prostor za molitvu.

-Do sada su u Španiji postojale četiri ovakve građevine, dve u Toledu, jedna u Kordobi i jedna u Sevilji. Novo arheološko otkriće od izuzetne je važnosti, istakao je gradonačelnik Utrere, preneo je RTS.

sputnikportal.rs

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)