NEZAPAMĆENA SUŠA OTKRILA DELOVE CRKVE: Meštani prirodnu nepogodu odlučili da iskoriste za razvoj turizma (VIDEO)

Novosti online

05. 05. 2024. u 00:17

NAKON dugotrajnog razdoblja intenzivne vrućine bez kiše, na severu Filipina pojavile su se ruševine vekovima starog grada. Naime, nivo vode u brani se spustio zbog suše i otkrio delove potonule crkve, nadgrobne spomenike i temelje građevina 300 godina starog grada u pokrajini Nueva Ecija.

НЕЗАПАМЋЕНА СУША ОТКРИЛА ДЕЛОВЕ ЦРКВЕ: Мештани природну непогоду одлучили да искористе за развој туризма (ВИДЕО)

Foto: Tanjug/AP

- Kad sam čula da je potopljena crkva starog grada Pantabangana ponovno na površini, uzbudila sam se i morala sam da je vidim - rekla je 61-godišnja penzionerka Aurea Delos Santos.

Nivo vode na brani ove godine se spustio za 26 metara što je kod nekih meštana probudilo preduzetnički duh pa su krenuli turiste da prevoze na ostrvo da posete atrakciju.

- Od ribolova sam zarađivao oko 200 pezosa (3,25 evra), a kad su stigli turisti počeo sam da zarađujem 1500 do 1800 pezosa dnevno - rekao je ribar Nelson Dellera.

Stanovništvo je iz grada preseljeno 1970-ih zbog izgradnje brane koja sad služi kao glavni izvor navodnjavanja za Nueva Eciju i obližnje provincije.

Filipini i druge zemlje u jugoistočnoj Aziji bore se s ekstremnom vrućinom poslednjih nedelja zbog čega su škole obustavile nastavu, a vlada je pozvala sve stanovnike da ostanu kod kuće zbog opasnosti od toplotnog udara.

(Jutarnji.hr)

BONUS VIDEO: ZAJEDNIČKA VEŽBA: Filipini, SAD i Francuska u Zapadnom filipinskom moru

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAKO JE KOSOVO I METOHIJA DOBILO IME? Različito poreklo i velika simbolka - naziv koriste SAMO SRBI