ŠTA SU DO SADA NAUČNICI OTKRILI? Evo šta krije najdublja plava rupa na svetu (VIDEO)

Novosti online

05. 05. 2024. u 00:31

NOVA merenja sugerišu da je plava rupe Tam Ja u zalivu Četumal u Meksiku, do čijeg dna naučnici tek treba da stignu, povezana sa lavirintom podvodnih pećina i tunela.

ШТА СУ ДО САДА НАУЧНИЦИ ОТКРИЛИ? Ево шта крије најдубља плава рупа на свету (ВИДЕО)

Foto: Printskrin/Jutjub

Najdublja podvodna rupa na svetu, Plava rupa Tam Ja u zalivu Četumal kod jugoistočne obale poluostrva Jukatan, proteže se barem 420 metara ispod nivoa mora. To je 146 metara dublje nego što su naučnici prvobitno dokumentovali kad su otkrili rupu 2021., i 119 metara dublje od prethodnog rekordera – 301 metar duboke plave rupe Sanša Jongle, poznate kao Zmajeva rupa, u Južnom kineskom moru, piše Lajv Sajens.

Tokom ekspedicije 6. decembra 2023, istraživači su izvršili merenja pomoću sonde CTD, uređaja koji meri provodnost, temperaturu i dubinu. Podaci su pokazali da je Tam Ja „najdublja poznata plava rupa na svetu“, do čijeg dna se još nije stiglo.

Sonda je takođe prikazala različite slojeve vode u plavoj rupi, uključujući sloj ispod 400 metara, gde temperatura i salinitet podsećaju na one u Karipskom moru i obližnjim obalskim lagunama. To sugeriše da je Tam Ja možda povezana sa okeanom putem skrivene mreže tunela i pećina, navode naučnici u studiji.

Plave rupe su vodom ispunjene depresije ili vrtače, u obalskim područjima gde je osnovna stena od rastvorljivog materijala, kao što je krečnjak, mermer ili gips. Nastaju kad voda na površini prodire kroz stenu, rastvarajući minerale i šireći pukotine, što na kraju dovodi do kolapsa stene. Čuveni primeri su Dinova plana rupa na Bahamima, Dahab u Egiptu i Velika plava rupa u Belizeu.

Prvobitna merenja plave rupe Tam Ja izvedena su pomoću zvučnog dubinometra – koji šalje zvučne talase do dna i meri brzinu kojom se vraćaju radi određivanja distance. Međutim, ta tehnika je ograničena u pogledu plavih rupa zbog fluktuacija u gustini vode i nepredvidljivog oblika rupe, koji možda nije potpuno vertikalan.

CTD takođe nije pronašao dno pošto je bio operativan samo do 500 metara dubine. Instrument je spušten do te dubine, ali su kabal možda odnele podvodne struje ili je udario o neki greben, što je onesposobilo dalji rad uređaja.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VELIKO IZNENAĐENJE! Novak Đoković doneo odluku pred Rolan Garos koju niko nije očekivao