MANJE MESTA U GIMNAZIJAMA DIŽE CRTU ZA DVA BODA: Zakonskim odredbama od nove školske godine smanjen broj učenika u odeljenju na 28

Lj. Begenišić

19. 04. 2024. u 07:30

UPISATI neku od gimnazija na glasu ili čuvenih srednjih stručnih škola nikada nije bilo lako, a od ove godine mali maturanti moraće dodatno da se potrude kako bi "upali" u neku od prestižnih škola.

МАЊЕ МЕСТА У ГИМНАЗИЈАМА  ДИЖЕ ЦРТУ ЗА ДВА БОДА: Законским одредбама од нове школске године смањен број ученика у одељењу на 28

foto: N. Skenderija

Naime, od septembra će u jednom odeljenju biti najviše 28 đaka, umesto dosadašnjih 30, što je predviđeno izmenama Zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju. To automatski znači da će svaka obrazovna ustanova upisivati i po dvadesetak učenika manje, u zavisnosti od toga koliko odeljenja, inače, ima. U Beogradu ima 15 gimnazija, svaka od njih upisuje u proseku po desetak odeljenja, pa gruba računica pokazuje da će biti i 300 mesta manje nego prethodnih godina. A to, takođe, znači i da će bodovni prag za upis biti podignut za jedan ili dva boda.

Na to upozorava i Aleksandar Markov, predsednik Foruma beogradskih gimnazija koji naglašava da će u prosečnoj beogradskoj gimnaziji upisani broj učenika za sledeću školsku godinu biti manji za oko 20, što će neminovno uticati da se podigne lestvica upisnog praga.

- Roditelji i maturanti moraju ozbiljno da se pozabave upisom i vrlo odgovorno da pristupe maloj maturi - naglašava Markov. -Prilikom sastavljanja lista želja, oni moraju imati u vidu da su gimnazije zadržale istu strukturu odeljenja, odnosno nije povećan njihov broj odeljenja, a smanjuje se broj upisanih učenika.

Evropski standard - 20 đaka

PROSVETNI sindikati odavno traže smanjenje broja učenika u odeljenju i oni smatraju da u jednom odeljenju treba da bude najviše 24 đaka. U sindikatima ističu da je to jedan od osnovnih preduslova za bolji kvalitet obrazovanja jer nastavnik ne može da se posvesti deci ako u odeljenju ima po 30, a negde i više učenika. Po evropskim standarima odeljenja imaju 20 đaka.

Međutim, direktorka Pete beogradske gimnazije Borka Popović smatra da đaci ne treba da brinu jer onaj ko zaista želi da upiše gimnaziju - upisaće je.

- Učenik koji dobro uradi testove na maloj maturi i ima dobar uspeh iz osnovne škole nema razloga za brigu, jer će sigurno upisati gimnaziju koju želi, to je put za upis u prestižne škole u kojima upis treba zaslužiti - kaže ova direktorka.

Ona smatra da deci ne treba stvarati pritisak pričama da je predviđen upis manjeg broja đaka, da ih ne treba opterećivati novim okolnostima, jer ih sve to dodatno uznemirava pred polaganje male mature.

Konkretno Peta beogradska gimnazija ove godine upisuje ukupno osam odeljenja - pet prirodno-matematičkog i tri društvenog smera - i u njima će biti po 28 đaka, a zbog nedostatka prostora biće i jedno odeljenje manje nego lane. Računica pokazuje da će u, inače, veoma traženoj Petoj gimnaziji biti upisano manje 44 učenika.

U Zemunskoj gimnaziji ove godine biće 20 mesta manje. Kako nam je rekao direktor Miloš Bjelanović, u ovoj školi biće upisano 10 odeljenja sa po 28 đaka, dok je pre upisivano 10 odeljenja sa po 30 učenika. Bjelanović smatra i da će biti podignut i bodovni prag za jedan ili dva poena.

Međutim, direktor Elektrotehničke škole "Nikola Tesla" u kojoj je velika navala na dva IT odeljenja kaže da nova zakonska odredba neće mnogo uticati na upis u ovu školu.

- Mi upisujemo 17 odeljenja i do sada je bilo 510 đaka, sada će ih biti nešto manje, a u dva IT odeljenja koja su i najtraženija biće upisano četiri đaka manje što je na nivou statističke greške - kaže Subotić za naš list.

Inače, izmene Zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju kojim je predviđeno da u odeljenjima može biti najviše 28 đaka umesto 30, usvojene su prošle godine, ali stupaju na snagu od ove školske godine i odnose se na odeljenja prvog razreda.

Prema zvaničnim podacima u srednjem obrazovanju ima 12.448 odeljenja. Inače, da bi odeljenje moglo biti formirano potrebno je da ima najmanje 15 đaka i ta zakonska odredba nije menjana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)