RAZREDNI PREDLAŽE OCENU IZ VLADANJA: Šta sve sadrže Izmene Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja

B.B.

13. 12. 2023. u 17:37

OCENU iz vladanja na kraju prvog polugodište dužne su predlože razredne starešine, a konačnu reč daje odeljensko veće, navodi se u dopisu koje je direktorima škola uputilo Ministasrtvo prosvete.

РАЗРЕДНИ ПРЕДЛАЖЕ ОЦЕНУ ИЗ ВЛАДАЊА: Шта све садрже Измене Закона о основама система образовања и васпитања

"Epidemije" kose đake krajem školske godine, Foto M. Anđela

Izmenama i dopunama Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja kje su stupile na snagu 4. novembra, uvedeno je brojčano ocenjivanje vladanja od drugog razred osnovne škole, a ocena će ulaziti u prosek i uticati na opšti uspeh učinika.

 - Obzirom da Odredbe o ocenjivanju vladanja zahtevaju primenu već na kraju prvog polugodišta školske 2023/2024. godine, u skladu sa članom 72. stav 7. potrebno je da odeljenjske starešine pripreme predloge ocena iz vladanja za učenike, koje su zasnovane na podacima iz formativnog praćenja učenika tokom prvog polugodišta. Zaključnu ocenu iz vladanja, na predlog odeljenjskog starešine, utvrđuje odeljenjsko veće - stoji u dopisu.

Predložena ocena treba da sublimira ponašanje učenika u celini, a posebno njegov odnose prema školskim obavezama, učenicima, zaposlenima u školi, školskoj i imovini drugih lica.Na ocenu iz vladanja utiču i izrečene vaspitne i vaspitno-disciplinske mere.

U dopisu se navodi da je Ministarstvo prosvete formiralo Radnu grupu za izradu izmena i dopuna pravilnika o ocenjivanju učenika u osnovnoj i srednjoj školi, čime će bliže biti uređena pitanja ocenjivanja učenika u skladu sa novom zakonskom regulativom o ovom pitanju. Primena ovih pravilnika će početi u drugom polugodištu školske 2023/2024. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove