OD ZMAJEVOG, DO DIGITALNOG DOBA: Dopunjeno izdanje kapitalne Istorije srpske književnosti za decu i mlade Miomira Milinkovića

Marina Mirković

26. 04. 2024. u 15:21

ISTORIJA srpske književnosti za decu i mlade univerzitetskog profesora, pisca i pesnika Miomira Milinkovića, kapitalno je štivo i po sadržaju i po veličini i obuhvatnosti poduhvata autora, koji nam je sad svoje delo doneo umnogome izmenjenom i dopunjenom izdanju - objavljenom ovog puta pod okriljem Instituta za dečju književnost.

ОД ЗМАЈЕВОГ, ДО ДИГИТАЛНОГ ДОБА: Допуњено издање капиталне Историје српске књижевности за децу и младе Миомира Милинковића

Foto: Privatna arhiva

Drugo izdanje monografije "Istorija srpske književnosti za decu i mlade" je nastalo iz potrebe za unošenjem novih rezultata izučavanja literature za decu i mlade i iskazanih zahteva stručne i naučne javnosti, veli profesor Milinković, koji sa posebnom pažnjom prati stvaralaštvo nove generacije pisaca i značaj njihovog dela sa stanovišta književne istorije.

- Srpska književnost za decu je danas u poodmakloj fazi razvoja, a to je trenutak kada se može govoriti o njenom bogatom nasleđu i veoma plodnoj produkciji, naročito u sadašnjoj fazi razvoja koju odlikuje bogatstvo tema i motiva, žanrovska raznovrsnost i književni eksperiment, kako u poeziji, tako i u širim epskim formama, pre svega u savremenom romanu - objašnjava Milinković, i podvlači neophodnost definisanja pitanja istorijske periodizacije, te knjige koja bi ponudila pregled pojedinih faza razvoja u kontekstu književnih epoha, pokreta i škola.

Drugo izdanje "Istorije srpske književnosti za decu i mlade" sadrži šezdeset novih imena u registru obuhvaćenih autora, među kojima je znatan broj pisaca iz srpske dijaspore.

privatna arhiva

- Valja reći da srpska književnost za decu danas, kao integralni deo opšte književnosti, ima svoju bogatu produkciju, svoju istoriju, književnu kritiku i teoriju - napominje autor, koji ne gubi iz vida činjenicu da je književnost za decu relativno mlada umetnost, o kojoj književna nauka još nije dala celovite i zaokružene sudove i ocene.

To napominje profesor, koji je u prvobitnoj "Istoriji" nudio pregled od "Zmajevog doba" do doba Vlade Stojiljkovića i Ršuma - jednog od onih koji ne samo da u to doba nisu rekli (ni zapisali) svoju poslednju reč, već je u međuvremenu izrastao u živog klasika, pre svega zahvaljujući delu namenjenom "malim ljudima". Između Čika Jovinih himni dečjoj igri i drugih poetskih dragulja i pomenutog Ršuma, smestio je sve od Nušića, Tartalje, Desanke, Vuča, preko Ćopića, Viteza, Radovića i Lukića, do Miroslava Antića i njegovih himni đačkoj ljubavi ili Milovana Danojlića, koji je književno ime stekao i put ka zvanju akademika i velikana započeo kroz stvaralaštvo za decu - i na taj način Milinković nam je odavno dao valjan, utemeljen pregled istorijskog razvoja književnosti za decu.

Predstavljanje

DOK je prvobitni izdavač "Istorije srpske književnosti za decu i mlade" bio "Buklend", ovo novo prošireno i dopunjeno objavljeno je pod okriljem Instuta za dečju književnost. Ovo kapitalno izdanje će biti predstavljeno 13. maja u prostorijama Udruženja književnika Srbije u Francuskoj 7.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PALA ODLUKA! Evo koga je Novak Đoković odabrao za trenera, masters u Rimu sve otkrio (VIDEO)