UMETNOST PROTIV ZABORAVA: Slike Slavka Krunića u Galeriji RTS

M.A.K.

02. 04. 2024. u 15:59

SLIKE svestranog likovnog umetnika Slavka Krunića čine izložbu "Ta divna neostvarenja", koja će u Galeriji RTS, biti otvorena u sredu, 3. aprila u 19 časova.

УМЕТНОСТ ПРОТИВ ЗАБОРАВА: Слике Славка Крунића у Галерији РТС

Foto promo

Rođen 1974. u Beogradu, slikarstvo je diplomirao kod profesora Radomira Reljića, na Fakultetu likovnih umetnosti, gde je magistrirao u klasi profesorke Anđelke Bojović. Do sada je imao trideset devet samostalnih i više od dvesta grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu, a paralelno je stekao i svetsku reputaciju kao ilustrator. Sa francuskom književnicom Elodi Pine objavio je "Satirikon", a sa našom Mirjanom Ognjanović tri knjige - "Uprava neukaljanih časti" , "Nesanica za dvoje" i "Mauzolej", dok su četvrto zajedničko izdanje "Lažne bajke" realizovali sa Davidom Albaharijem. Njegova monografija "Mauzolej nesavršenstva", sa tekstom Bila Gulda, američkog muzičara i producenta, objavljena je u Londonu. Pored kataloga,plakata i bilborda za opere "Verter2 i "Seviljski berberin", ilustrovao je i omote muzičkih izdanja svetski poznatih izvođača, među kojima su i Edin Karamazov, The Toasters, Rotterdamska jazz foundation, Deepsteady...Slike mu se nalaze na ekskluzivnoj ambalaži kozmetike Vleshel Barcelona.

- Mislim da je Slavko Krunić slikar koji pamti- istoričar umetnosti Branko Kukić, iz teksta u katalog izložbe. - Pamti ono što je video, i u slikarstvu i u životu. On ne preslikava, jer on pamćenju dodaje fantaziju i tako otkriva moguće svetove. Vreme u kome on danas živi i slika je vreme tehnike, novih medija, vreme postvarenja čoveka. To vreme radi protiv njega. Ali on oseća ovo vreme protiv umetnosti. Savremeni umetnici-tehničari žele da u umetnost uvedu zaborav, nesvesni istine da umetnost radi protiv zaborava. Umetnost uvek teži kruženju i povratku.

Na svečanom otvaranju postavke, u ime Saveta za likovno stvaralaštvo RTS govoriće Maja Živanović, a o delu Slavka Krunića - književnica Mirjana Ognjanović, muzički umetnik Edin Karamazov, istoričarka umetnosti Milica Zorić i autor.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

BORIO SAM SE ZA ŽIVOT, NJIHOV BES JE BIO SVE VEĆI I VEĆI: Nikola Rokvić je jedva izvukao živu glavu 25. dana hodočašća (VIDEO)