UŽICE PRESTONICA KULTURE SRBIJE: Spektakl „Praznik svetlosti“ sa pet lokacija - Od neoliota, monaha Teodosija do modernog grada na Đetinji

Никола Јанковић
Nikola Janković

21. 03. 2024. u 21:03

UŽICE je od danas „Prestonica kulture Srbije.

УЖИЦЕ ПРЕСТОНИЦА КУЛТУРЕ СРБИЈЕ: Спектакл „Празник светлости“ са пет локација - Од неолиота, монаха Теодосија до модерног града на Ђетињи

N. Janković

Na Gradskom trgu upriličen je audio – vizuelni spektakl „Praznik svetlosti“ sa oko 130 učesnika i nekoliko hiljada posetilaca: sa pet lokacija u gradu na Đetinji, značajnih za celokupni naš narod, građanima su se obratili lučonoše ovdašnje kulture predstavljajući bogato nasleđe ovog kraja, usledio je nastup Simfonijskog orkestra i hora RTS sa maestrom Dejanom Savićem.

Pre toga, sa pozornice Narodnog pozorišta Užičanima se obratitila Maja Gojković, ministar kulture u vladi Srbije.

- Srbije je danas drugačija zemlja nego što je bila pre nešto više od jedne decenije. Promene nabolje vidljive su u svim segmentima života. Napretku je doprinela i decentralizacija kulture kao jedan od najvažnijih principa kulturne politike. Kultura pripada svima, to je njena priroda. Srbija je oduvek imala kulturne centre širom svoje teritorije, Užice je jedan od takvih centara, iznedrilo je Milutina Uskokovića, Magu Magazinović, Mihaila Milovanovića, Stiva Tešića i mnoge druge - rekla je Maja Gojković, otvarajući ovogodišnju prestonicu kulture Srbije – Užice je biser kulturne baštine naše zemlje, važan je grad, a posetioci će tokom nerednih 12 maseci svakodnevno imati na raspolaganju sadržaje koji poboljšavaju svakodnevni život. Ostaju za budućnost i vredni zahvati na infrastrukturi u institucijama kulture.

Događaj na trgu, kroz igrokaz voditelja prati Užice od prvih pominjanja naseobine, preko podsećanja na monaha ovdašnjeg Teodosija i prvu knjigu u Srba štampanu – Miroslavljevo četvorojevanđelje, sve do sadašnjeg trenutka. Sa pet lokacija, iz replike neolitskog naselja „Stapark“, manastira Rujan, sa Starog grada i Kadinjače i sa platoa pored prve polifazne hidrocentrale u Evropi, obratile su publici posredstvom velikih ekrana lučonoše – govoreći o znamenitostima ovog grada i njihovom značaju za ovu državu i svet.

Na istom mestu, na Gradskom trgu, u petak će nastupiti grupa „Galija“, a u subotu „Van Gog“.

 

Uvod u oko dve stotine manifestacija koje će biti održane u narednih dvanaest meseci, dogodio se pre spektakla u centru Užica, u 13 časova: vozom kulture u Užice došli su predstavnici grada Čačka, gradonačelnik Milun Todorović sa saradnicima, oni su titulu predali Užičanima, bili su tu predstavnici Ministarstva kulture, institucija kulture i medija.

Prethodno, plato ispred železničke stanice, uredili su i oslikali učenici ovdašnje Srednje umetničke škole. Usledila je šetnja do gradske plaže i znamenitosti grada - prve polizafne hidrocentrale u Evropi „Pod gradom“, izgrađene po Teslinim principima.

Dvoje gradonačelnika, posadili su stablo „čačanske rodne“, tokom razmene laskave titule.

- Dolaskom voza i sadnjom „čačanske rodne“, igrokazom glumaca Užice je zvanično preuzelo tutulu kulturne prestonice. Pred nama je godina brojnih kulturnih dešavanja i infrastrukturnih poslova. Podrška ministarstva i iskusva Čačka, za nas su dragocena – istakla je gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević.

Za „Eru kulture“ u gradu na Đetinji izdvojeno je 490 miliona dinara, od čega je Ministarstvokulture obezbedilo 294 miliona a ostatak Grad Užice.

Uz oko 200 programskih sadržaja za dvanaest meseci, dobrobit od manifestacije biće dugoročna.

- Ostaće nam infrastruktura izgrađena kroz „Eru kulture“: velika scena Gradskog kulturnog centra koja je potpuno rekonstruisana, Dečiji kulturni centar, Galerija keramike, Dinarsko – ribarsko naselje u Mokroj Gori, Staza svetslosti obeležena pločama… Neki od kulturnih sadržaja ostaju trajno – dodala je gradonačelnica Užica.

Narodni muzej u Užicu dobija novu stalnu postavku koja hronološki pozicionira sve važne dane i periode u istoriji grada na Đetinji a naći će se na prvom sprati, prve muzejske zgrade na oko 400 kvadratnih metara.

Gradski kulturni centar, pored rekonstrukcije velike sale i otvaranja Dečijeg kulturnog centra, ponudiće 11 programskih celina poput Međunarodnog festivala stripa, Džez festivala, Festivala dokumentarnog filma, večeri posvećene erskom humoru…

Narodno pozorište Užice će u sredu 27. marta imati novu premijeru drame „Putujuće pozorište Šopalović“ po tekstu akademika, Užičanina Ljubomira Simovića, u režiji Milana Nešića...

Otvaranju prestonice kulture prisustvovalo je nekoliko hiljada građana.

BONUS VIDEO - ZAJEDNIČKA VEŽBA: Kina, Rusija I Iran sa zajedničkom budućnošću

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave