KONCERTNA ZAVRŠNICA MARATONSKE PROSLAVE VELIKOG JUBILEJA LEGENDARNOG DŽEZERA: Bubiša na sceni ušao u drugi vek

Marina Mirković

21. 03. 2024. u 15:51

LEGENDA džeza je ušla u svoj drugi vek - a "reprizu" proslave svog stotog rođendana, Vojislav Bubiša Simić, proslavio je paradno ali i radno. Maratonsko, višednevno slavlje, koje se iz žurke sa starim pevačima iz "Krsmanovića" pretočilo u gozbu sa velikom familijom, kulminiralo je, kako i dolikuje - nastupom maestra, uz njegove džezere iz Big benda RTS.

КОНЦЕРТНА ЗАВРШНИЦА МАРАТОНСКЕ ПРОСЛАВЕ ВЕЛИКОГ ЈУБИЛЕЈА ЛЕГЕНДАРНОГ ЏЕЗЕРА:  Бубиша на сцени ушао у други век

Tanjug

Na koncertu u "MTS dvorani", naslovljenom potpisanom čestitkom - "Srećan 100. rođendan Bubiša - Big bend RTS", koji je direktno prenošen i na Drugom programu Radio-televizije Srbije, legendarni Bubiša dirigovao je iz kolica. Razgaljen i presrećan, okružen svojima, uz neizostavno prisustvo i bezrezervnu podršku svoje voljene Judit, čovek koji je ispisnik i simbol džeza na našim prostorima vodio je muzičare kroz "prvu stvar" na programu - "Pozdrav Kauntu Bejziju".

- Hvala vam što ste u tolikom broju došli na koncert i napunili salu, srećan sam kad vidim punu salu, tada se najbolje svira - rekao je prekinuvši beskonačne ovacije slavljenik koga su Stjepko Gut i muzičari na scenu "pozvali" džeziranom varijantom rođendanske melodije.

Uprkos dugom izbivanju sa scene, za sinoćni mu nastup nisu bile neophodne ni probe, jer upravo je s ovom kompozicijom, davne 1960. godine, Simić trijumfovao na džez festivalu u Žuan le Penu, u Francuskoj, ponevši prvu nagradu u kategoriji big bendova. Gotovo deceniju i po pre ove pobede, pre bezmalo osamdeset godina, davne 1946, Bubiša je osnovao "Dinamo", amaterski džez orkestar i prvi big bend ansambl u Srbiji. Svestrani muzičar, jednako nadaren i posvećen kao izvođač, vođa sastava, aranžer i autor, studirao je (prethodno odustavši od Pravnog) na FMU kompoziciju kod Stanojla Rajičića i dirigovanje kod Predraga Miloševića, i diplome stekao 1954. godine. Godinu ranije, postao je dirigent Džez orkestra RTV Beograd, na čijem je čelu ostao sve do odlaska u penziju 1985, da bi od 1986. do 1992. vodio serniorski hor KUD "Branko Krsmanović", sa čijim je članovima i "otvorio" proslavu svog velikog jubileja.

U velikoj završnici te proslave, muzičari Big benda RTS su uz šefa-dirigenta Stjepka Guta, stoti rođendan velikana srpskog džeza obeležili izvođenjem nekih od najpoznatijih kompozicija i aranžmana Simića, kao što su - pored pomenute "Pozdrav Kauntu Bejziju", "Povratak", "Vals za Andreu", "Igra staklenih perli", "Milkina kuća", "Velika čočečka igra"... Neverovatno bogatu i živopisnu životnu priču i karijeru Vojislava naširoko znanog i odvajkada od milja zvanog Bubiša, ovenčanog brojnim zvaničnim priznanjima, kruniše ono najveće bogatstvo - velika ljubav porodice. Iz dva braka ima dve ćerke i troje unučadi, a to što iza sebe ostavlja dobre, vredne i plemenite ljude Simić smatra najvećom nagradom.

A sinoćne ovacije su po ko zna koji put posvedočile o ogromnom poštovanju publike, i njegovih muzičara, koji su u svaku notu uneli opipljivu emociju, ljubav prema svom legendarnom Maestru.

Prvih sto

- MORAM da napomenem da sviramo kompozicije samo iz prvih sto Bubišinih godina, pošto je sto napunio još juče i već je u prvom danu drugog svog veka smislio jedan mali, novi aranžman - našalio se Gut u ulozi voditelja.

Kako je Bubiša ispisnik beogradskog radija (za 6 meseci stariji od prve srpske radio-stanice), direktor Radio Beograda Milan Nedić uručio mu je radio-aparat iz jubilarne kolekcije, kao "sto odsto" radijskom čoveku.

Putovanja kroz istoriju

BUBIŠA je komponovao muziku različitih žanrova: dečju, horsku, zabavnu, džez i simfonijsku, pa primenjenu, jedan je od začetnika etno-džeza u nas, a u devetoj deceniji života oprobao se i kao publicista. Svoje je životno i profesionalno putešestvije sabrao u pet knjiga - "Susreti i sećanja", "Sentimentalno putovanje", "Zvuci vremena", "Neispričane priče" i "Srećno putovanje".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024