UŽICE SPREMNO ZA VEČERAŠNJI SPEKTAKL: Prestonica kulture u punom sjaju

Никола Јанковић
Nikola Janković

21. 03. 2024. u 10:03

Užice danas preuzima titulu „Prestonica kulture Srbije 2024. godine“, na Trgu partizana sve je spremno za „Praznik svetlosti“ koji počinje u 20 časova: sa pet značajnih lokacija građanima će se obratiti lučonoše ovdašnje kulture, uslediće nastup Simfonijskog orkestra i hora RTS sa maestrom Dejanom Savićem, a ceo događaj biće jedinstven multimedijalni spektakl sa oko 130 učesnika.

УЖИЦЕ СПРЕМНО ЗА ВЕЧЕРАШЊИ СПЕКТАКЛ: Престоница културе у пуном сјају

Grad Užice/OT

Užičanima će se sa pozornice na trgu obratiti Maja Gojković, ministarka kulture u vladi Srbije.

- Događaj, kroz igrokaz voditelja, prati Užice od prvih pominjanja u istoriji, sve do sadašnjeg trenutka. Sa pet lokacija, iz replike neolitskog naselja „Stapark“, manastira Rujan, Starog grada, Kadinjače i prve polifazne hidrocentrale u Evropi, obratiće nam se naše lučonoše – najavila je gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević.

Grad Užice/OT

 

Na istom mestu, u petak nastupa grupa „Galija“, a u subotu „Van Gog“.

Uvod u oko dve stotine manifestacija koje će biti održane u narednih dvanaest meseci, dogodiće se danas u 13 časova: vozom kulture u Užice dolaze predstavnici grada Čačka koji će titulu predati Užičanima, zatim predstavnici Ministarstva kulture, institucija kulture i medija. Prethodno, plato ispred železničke stanice, uredili su i oslikali učenici ovdašnje Srednje umetničke škole. Uslediće šetnja do gradske plaže i znamenitosti grada - prve polizafne hidrocentrale u Evropi, izgrađene po Teslinim principima.

Za „Eru kulture“ u gradu na Đetinji izdvojeno je 490 miliona dinara, od čega je Ministarstvo kulture obezbedilo 294 miliona, a ostatak Grad Užice.

Uz oko 200 programskih sadržaja za dvanaest meseci, dobrobit od manifestacije biće dugoročna.

Grad Užice/OT

 

- Ostaće nam infrastruktura izgrađena kroz „Eru kulture“: velika scena Gradskog kulturnog centra koja je potpuno rekonstruisana, Dečiji kulturni centar, Galerija keramike, Dinarsko–ribarsko naselje u Mokroj Gori, Staza svetlosti obeležena pločama… Neki od kulturnih sadržaja ostaju trajno – dodala je gradonačelnica Užica.

Narodni muzej u Užicu dobija novu stalnu postavku koja hronološki pozicionira sve važne dane i periode u istoriji grada na Đetinji, a naći će se na prvom spratu, prve muzejske zgrade na oko 400 kvadratnih metara.

- Predstavićemo muzejske eksponate, autentične predmete iz naših depoa… Uz savremene muzeološke principe biće predstavljen širi prostor grada od praistorije do danas – naglasila je direktorka Narodnog muzeja Slavica Stefanović.

Gradski kulturni centar, pored rekonstrukcije velike sale i otvaranja Dečijeg kulturnog centra, ponudiće 11 programskih celina poput Međunarodnog festivala stripa, Džez festivala, Festivala dokumentarnog filma, večeri posvećene erskom humoru…

Grad Užice/OT

 

Narodno pozorište Užice će u sredu 27. marta imati novu premijeru drame „Putujuće pozorište Šopalović“ po tekstu akademika, Užičanina Ljubomira Simovića, u režiji Milana Nešića...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu