U SRCU ŠUMADIJE NASELJA STARA 5.000 GODINA: Predstavljena nova arheološka otkrića u sklopu priprema za izgradnju auto-puta "Karađorđe"

M.Kralj

16. 12. 2023. u 13:45

IZ gustih šumadijskih šuma hrasta i lipe pomolila se nedavno čitava mreža praistorijskih naselja iz bakarnog, bronzanog, gvozdenog doba, čija starost seže do 5.000 godina, i to na lokalitetima Đurđeva Glavica i Viševac Gradište, koje je do sada bilo poznato kao rodno mesto Karađorđa!

У СРЦУ ШУМАДИЈЕ НАСЕЉА СТАРА 5.000 ГОДИНА: Представљена нова археолошка открића у склопу припрема зa изградњу ауто-пута Карађорђе

Foto Privatna arhova

Ovo otkriće međunarodnog tima, koga čine stručnjaci Centra za arheologiju "Dragoslav Srejović" Univerziteta u Kragujevcu, kao i Univerziteta u Pitsburgu (SAD) i Univerziteta Nortvest iz Sijana (NR Kina), predstavljeno je u Kulturnom centru Rače (Kragujevačke).

Arheolozi su svoja istraživanja otpočeli u sklopu priprema za izgradnju auto-puta "Karađorđe", a u saradnji sa Koridorima Srbije i preduzećem Hidroprojekt saobraćaj, i tokom prve dve faze istraživanja došlo se do izuzetnih rezultata na teritoriji Rača. Koristili su, kako, za "Novosti", kaže dr Miroslav Kočić, upravnik Centra za arheologiju "Dragoslav Srejović", najsavremenije metode, koje su uključivale i laserska skeniranja iz vazduha.

Foto Privatna arhova

Predstavljanje otrkića u Kulturnom centru Rače

I upravo na taj način, na mestu gde je rođen vođa Prvog srpskog ustanka, otkriveno je naselje sa sistemom fortifikacije, sa masivnim bedemima od suhozida. Potom je pronađena i velika količina ukrašene keramike, kao i metalni predmeti, kako oni koji uključuju ostatke prerade metala, ali i gotovi proizvodi, poput bronzanih sekira.

- To sve ovaj lokalitet datuje u vreme koje se pruža od drugog milenijuma pre nove ere do duboko u prvi milenijum pre nove ere - objašnjava Kočić. - Trenutno se pripremaju uzorci za laboratorijska datovanja ovih lokaliteta u saradnji sa partnerima iz Sjedinjenih Država.

Više od 50 lokacija

SAMO na prostoru opštine Rača tokom sadašnjih istraživanja zabeleženo je više od 50 arheoloških lokaliteta, na veoma malom prostoru. Među njima ima starčevačkih, koji pripadaju najstarijoj zemljoradničkoj kulturi na našim prostorima i javljaju se između sedmog i šestog milenijuma pre nove ere. Jedan od većih takvih je lokalitet u Borcima. Centar za arheologiju "Dragoslav Srejović" nastavlja istraživanja u Šumadiji, a nove projekte će podržati Ministarstva kulture.

Inače, za odavno poznatu lokaciju Gradište, narod je imao predanje da je to mitski grad Goluban, dok je Feliks Kanic pretpostavljao da je reč o još jednom rimskom naselju. Međutim, ova nova istraživa su pokazala da se, ipak, radi o ogromnom praistorijskom utvrđenju, koje zahvata šest hektara. Arheološka istraživanja još traju na lokalitetu Viševac Gradište, a i pored sistematskog uzorkovanja materijala na prostoru celog utvrđenja, kao i geološkim sondama, tačan karakter naselja i dalje je obavijen velom tajne.

- Najveće iznenađenje i najznačajniji rezultat sistematskog rekognosciranja je što smo samo u krugu od jednog kilometra oko lokaliteta otkrili sistem istovremenih naselja koja su nesumnjivo pripadala i gravitirala ka ovom lokalitetu, ukazujući na postojanje veoma gusto naseljenog i složenog društvenog sistema na ovom prostoru - zaključuje Kočić.

Foto Privatna arhova

Istraživač dr Miroslav Kočić

Sagovornik podseća, i da je drugi lokalitet, na Đurđevoj Glavici, preliminarno istraživao akademik Nikola Tasić, pedesetih godina 20. veka, i potvrdio postojanje slojeva iz eneolitskog perioda:

- Trenutnim sistematskim istraživanjima pokazalo se da zapravo predstavlja utvrđenje, sa značajnim zemljanim radovima - nastavlja Kočić. - Populacija koja je tu živela pre pet hiljada godina je modifikovala sam vrh uzvišenja Đurđeva Glavica sasecanjem stenske podloge, čineći već strmu padinu još nepristupačnijom. Iskopavanjem sektora koji se nalazi upravo na veštački napravljenoj padini otkriveni su rovovi za temelje i rupe za stubove, pokazujući da je celo naselje bilo opasano i palisadom kao dodatnim odbrambenim elementom.

Digitalni muzej Šumadije

CENTAR za arheologiju "Dragoslav Srejović" i Kulturni centar Knić ulaze u zajednički projekat pravljenja digitalnog muzeja Šumadije - otkriva dr Miroslav Kočić. - Reč je o portalu koji će prezentovati arheološko i kulturno nasleđe ovog dela Srbije, sa naročitim akcentom na prezentaciji koja će biti na kineskom, uz ostale svetske jezike. Naime, ovo će biti jedna od prvih prezentacija našeg nasleđa na kineskom.

Među artefaktima pronađenim na tom lokalitetu su alati za obradu tekstila i kože, što ukazuju na specijalizaciju u proizvodnji vrednog resursa u praistoriji, naglašava sagovornik, i dodaje:

- Bogati ukrasi na posudama ukazuju da je populacija tog naselja predstavljala populaciju koja je poznata pod imenom Vučedolska kultura, koja je cvetala između 3100. - 2400. godine pre nove ere, ali sa jakim prisustvom tradicija istovremenih kultura iz centralne Evrope - Badenske kulture, kao i kulture Kocofeni prisutne u Rumuniji.

Sistem praistorijskih utvrđenja koji se sada pojavljuje u Šumadiji je, prema mišljenju sagovornika, od velike važnosti za nauku i razumevanje razvoja društvene organizacije u Evropi, i predstavlja, osim naučnog i turistički potencijal.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024