KRAJIŠKI LIKOVNI SALON: Do 5. novembra u Konaku kneginje LJubice

R. Š.

30. 10. 2023. u 23:01

Jedna od najbitnijih umetničkih manifestacija koja decenijama okuplja likovne stvaraoce čiji su koreni vezani za Hrvatsku, Republiku Srpsku i Bosnu i Hercegovinu, „Krajiški likovni salon“ otvorena je u Beogradu, u Konaka kneginje Ljubice i trajaće do 5. novembra.

КРАЈИШКИ ЛИКОВНИ САЛОН: До 5. новембра у  Конаку кнегиње Љубице

Foto: društvo "Zora"

Na ovogodišnjem, 23. salonu, izloženo je preko stotinu radova, a prvi put biće održana i tri književna susreta.

- „Krajiški likovni salon“ osnovan je kao „Kninski likovni salon“ osamdesetih godina prošlog veka. Paralelno sa njim, kao njegov neraskidivi deo, već nekoliko decenija deluje i likovna kolonija u manastiru Krka. Ona okuplja umetnike koji u okviru umetničkog bratstva stvaraju dela koja su izložena i na „Krajiškom salonu“. „Salon“ se realizuje u organizaciji SKD "Zora Knin‒Beograd" i bratskih društava, Udruženja Srba iz Hrvatske i Zavičajnog kluba „Kninska krajina“ – saopšteno je iz „Zore Knin-Beograd“.

Ovo društvo odlučilo je da ustanovi nagradu sa imenom „Nikola Cerovac“, koji je bio jedan od njegovih osnivača, dugogodišnji predsednik i jedan od najzaslužnijih pojedinaca za organizaciju posleratnih salona u Beogradu i širom Srbije. Predlog da se ustanovi nagrada sa imenom Nikole Cerovca dao je istaknuti istoričar umetnosti i likovni kritičar Nikola Kusovac. Nagrada će se dodeljivati pojedincima i organizacijama za doprinos na polju promocije i popularizacije srpske kulture, nauke i umetnosti u otadžbini i u rasejanju.

- Cerovac je preminuo u decembru prošle godine, pa je ovogodišnji „Krajiški likovni salon“ posvećen njemu i njegovom delu, što je skroman način da mu njegovi potomci i saradnici odaju počast za sve što je za života uradio – saopštilo je društvo „Zora Knin-Beograd“.

Ovogodišnji dobitnici nagrada su: Jelena Medaković, direktorka Muzeja Grada Beograda – Pomenik „Zore“ i Plaketa Umetničkog bratstva manastira Krka, Miloš Šarić – Nagrada Salona, Boris Markoš Mingo i Nikola Cerovac (posthumno) – Pomenik „Zore“, Plaketa i Srebrni prsten Umetničkog bratstva manastira Krka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

ISTORIJA Sovjetskog Saveza, svetske supersile 20. veka, upamtila je brojne heroje, borce, oficire koji su svojim junaštvom i rezultatima zadivili svet. U periodu kada se SSSR tek stvarao i uzdizao, značajan pomena bio je i doprinos jednog Srbina, Danila Srdića (1896-1937), prvog i jedinog Srbina koji je bio general Crvene armije. Ovo je njegova priča.

20. 05. 2024. u 11:53

Komentari (0)

LETOVANJE OD 380 EVRA: Hit ponuda - avionom na 8, 11 ili 12 dana na ovoj destinaciji (FOTO)