KULTURNA DELEGACIJA ISLANDA U SRBIJI: Posetili Maticu srpsku, Adligat, Muzej Vojvodine, spomen-sobu Crnjanskog

Novosti online

28. 09. 2023. u 13:16

DELEGACIJA petnaest direktora i radnika u institucijama kulture sa Islanda ove nedelje boravila je u Srbiji i posetila Udruženje za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju Adligat, Univerzitetsku biblioteku, Muzej Vojvodine, Maticu srpsku... 

КУЛТУРНА ДЕЛЕГАЦИЈА ИСЛАНДА У СРБИЈИ: Посетили Матицу српску, Адлигат, Музеј Војводине, спомен-собу Црњанског

Adligat

Tokom trodnevne posete delegacije otvorena je izložba fotografija "Island očima srpskog putnika", u Arhivu Vojvodine, i predstavljena je izložba i digitalni portal "Island u istorijskoj štampi Srbije" u Univerzitetskoj biblioteci "Svetozar Marković", gde je ujedno vođa islandske delegacije Kari Bjarnson održao predavanje "Napad Turaka na Island 1627."

Veče islandske kulture u Adligatu prošlo je u znaku vulkana, ptica i prelepih islandskih predela, a gosti su predstavili institucije u kojima rade. Govorili su i o napadima Turaka na ovo udaljeno ostrvo i eksploziji vulkana koja im je umalo uništila živote. Goste je pozdravio član gradskog veća Grada Beograda, takođe i član Adligata, Vuk Mirčetić.

Delegaciju je predvodio Kari Bjarnason, direktor biblioteke Vestman ostrva, a u njoj su bili i direktori etnografskog muzeja, multikulturalnog centra i galerije, zamenici direktora, načelnici odeljenja, bibliotekari, arhivisti, ali i autori važnih knjiga i naslednici značajnih islandskih donatora u kulturi.

U svečanoj sali Adligata otvorena je Zbirka Islanda, darovano je više od 200 publikacija o Islandu za fond Adligata, potpisan je protokol o saradnji sa Bibliotekom Vestman ostrva i uručeno je počasno članstvo u Adligatu Kariju Bjarnasonu. Delegacija je donela  čak 150 kilograma knjiga u Beograd kao poklon Adligatovom Muzeju knjige i putovanja. Da bi ovoliki broj knjiga stigao do Beograda, gosti su morali da se zadovolje donošenjem minimalno odeće - umesto 20 kilograma, svakoj osobi u delegaciji dozvoljeno je da ponese samo 10 kilograma stvari, a ostatak su bile knjige za Adligat!

Adligat

Delegacija Islanda u Adligatu

Bjarnson je objasnio da je na poklon doneo luksuzni komplet saga - izdanje islandske države, koje se ne nalazi u slobodnoj prodaji, već ga Island poklanja institucijama. Jedan od najpoznatijih islandskih živih pisaca Sjon Sigurdson, blizak saradnik pevačice Bjork, poklonio je potpisane knjige za Adligat - potpisao je svoja dela prevedena na srpski jezik!

Protokol o saradnji između Biblioteke Vestman ostrva i Adligata potpisan je u prisustvu svih članova islandske delegacije i nekoliko članova Adligata. Dogovoreno je otvaranje srpskog kutka u biblioteci na Vestman ostrvu.

Da bi se Bjarnson osećao kraljevski, dozvoljeno mu je da nakratko u rukama drži štap kralja Milana.

Korpus izložbe fotografije "Island očima putnika" čine dela nastala tokom boravka Viktora Lazića, prvog čoveka Adligata, na Islandu. Prilikom posete ovoj izložbi u Novom Sadu, članovi delegacije sa Islanda obišli su biblioteku Arhiva Vojvodine, Muzej prisajedinjenja i Maticu srpsku, gde ih je primio direktor biblioteke Selimir Radulović.

Adligat

Dogovorena saradnja


U Inđiji su obišli ogranak Adligata, kako bi posetili spomen-sobu Miloša Crnjanskog i upoznali se sa životom i radom jednog od najvećih srpskih pesnika.

U saradnji Adligata i Univerzitetske biblioteke "Svetozar Marković" napravljena je izložba i digitalni portal "Island u istorijskoj štampi Srbije".  Uvodni tekst za portal i izložbu napisala je - veštačka inteligencija! Ovo je verovatno prva izložba u Srbiji u kojoj uvodni tekst napisao (i preveo na engleski) računar, koji nam je poručio i ovo: "Srbija i Island su možda geografski udaljeni, ali njihovi kulturni i istorijski odnosi pokazuju snagu zajedničkih interesa, radoznalosti i istinske želje da uče jedni od drugih. Ove veze nastavljaju da se razvijaju i obogaćuju živote ljudi u obe nacije, stvarajući most između istočne i severne Evrope koji slavi različitost i kulturna istraživanja."

Islandsku delegaciju je u Univerzitetskoj biblioteci dočekao direktor Aleksandar Jerkov.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove