RADOVE NA TRGU OČEKUJEMO U OKTOBRU: Maša Mihailović, novi direktor Pozorišta "Boško Buha", o rekonstrukciji

Vukica STRUGAR

19. 07. 2023. u 18:35

DA li će Pozorištu "Boško Buha" tek sedmi upravnik biti srećne ruke i uspeti da vrati najstariji dečji teatar na staru adresu - pitanje je koje se ovih dana postavlja u javnosti, posle imenovanja Maše Mihailović na čelnu funkciju.

РАДОВЕ НА ТРГУ ОЧЕКУЈЕМО У ОКТОБРУ: Маша Михаиловић, нови директор Позоришта Бошко Буха, о реконструкцији

foto:Z.Jovanović

Da podsetimo, od trenutuka kada je Uprava za protivpožarnu zaštitu grada Beograda uputila dopis nadležnima da je stanje u "Buhi" alarmantno za bezbednost ljudi, a oprema na ivici upotrebljivosti - prošlo je više od tri decenije.

Pozorište je nastavilo da radi i posle dopisa, da bi pomenuta Uprava 1995. donela rešenje o zabrani rada. Nakon godinu i po dana lutanja po drugim scenama, U "Buhi" odlučuju da sami zasuču rukave i vrate pozorišnu salu (na kojoj je već počelo rušenje) u prvobitno stanje. Uprkos naporima, situacija sa bezbednošću bila je još gora, pogotovo kad je reč o elektroinstalaciji. Sledeća zabrana usledila je 1998, prošla je bez reakcije osnivača, pa je "Buha" nastavila da radi u svojoj zgradi, uz brojne inspekcijske preglede.

IP "Prosveta" (s kojom je pozorište delilo zgradu) izgubila je sudski spor 2015, zbog kojeg je "Buha" odlagala rekonstrukciju devetanaest godina - koliko je spor i trajao. Posle Ljubivoja Ršumovića, na čelo kuće došao je glumac Nenad Nenadović, potom reditelj Boško Đorđević.

U međuvremenu, 2010, izbio je požar u podnoj konstrukciji izazvan neispravnom elektroinstalacijom, a tri godine kasnije ponovio se u toku predstave ("Petar Pan"), kada ga je na samoj sceni gasio glumac Milorad Mandić. Zbog ovog događaja popularni Manda "prelomio" je da se prihvati upravničke funkcije. Nesrećan sticaj okolnosti hteo je da premine tokom izvođenja te iste predstave u teatru "Vuk". Na njegovo mesto došao je dramski pisac Igor Bojović, a od 1. jula "Buhu" zvanično vodi producentkinja Maša Mihailović. I naravno, prvo pitanje: kada najstariji dečji teatar može da se nada povratku u obnovljeno zdanje?

foto: Z.Jovanović

- Sekretarijat za imovinu i investicije, pozorište i kabinet premijerke u svakodnevnom su kontaktu. Ali, još nema konkretnih dešavanja: očekujemo da će do oktobra da se završi tender, nađe izvođač i počnu radovi - kaže na početku razgovora Maša Mihailović, iza koje je bogato rukovodeće iskustvo U BDP i Ateljeu 212, a s njim i "snaga da se uhvati u koštac sa jednom ovakvom situacijom".

Kako kaže, nastavlja se dijalog sa nadležnima na talasu koji je ansambl i UO pokrenuo u martu ove godine, ukazujući da se u "Buhi" ništa ne pomera i ne dešava.

- Moram reći da su tada svi pokazali dobre namere i volju da pomognu pozorištu. Postojale su razne ideje, ipak, naš zadatak je da se vratimo na matičnu scenu i adresu Trg republike 3, gde ćemo igrati i dečje i večernje predstave. Naravno, razmatraćemo opcije o još nekom prostoru za večernja izvođenja, ali nam je u fokusu konačno sređivanje matične scene. Adresa "Beograd na vodi" u ovom trenutku se ne razmatra. Nalazimo se na pozorišnom trgu, iz moje kancelarije gledamo u nacionalni teatar, ovo je prvo dečje pozorište osnovano 1950. pod današnjim imenom i na umetničkim temeljima nekadašnje "Rode" - to je ozbiljna istorija.

Mihailovićeva objašnjava da je u međuvremenu CIP napravio projekat, pribavljene su građevinske dozvole, imaju i uverenja da su svi papiri spremni da se raspiše tender.

- Do tada ćemo i dalje igrati u "Vuku". Inače, tender ide preko Sekretarijata za investicije i dobro je što je tako, mi za te poslove nemamo ni znanja ni iskustva. Ono što je sigurno,ostajemo u zadatim gabaritima, sa istim brojem sedišta, s tim što će se sve modernizovati po svetskm standardima.

Na pitanje kako, kao novi čovek na čelu "Buhe", vidi ovu kuću u budućnosti, kaže:

- Pozorište ne počinje od mene, ima tradiciju dužu od sedam decenija. Sigurna sam da ćemo u skladu s vremenom više razmišljati o tinejdžerskoj publici: kako joj prići i pomoći da se oporavi posle nedavnih nesrećnih događaja... Ali, "Buha" mora, pre svega, da ostane dečje pozorište koje ima večernju scenu. Uvek će na repertoaru biti i neka lektira, kao i značajno savremeno delo. U dogovoru sa saradnicima, zvaćemo reditelje koji do sada kod nas nisu radili. Očekuje nas i ranije dogovorena predstava "Pigmalion" (u režiji Đurđe Tešić), čije probe počinju u septembru. Sa songovima iz starih naslova, Milena Depolo i Milan Karadžić napraviće novogodišnju predstavu, a u dogovorima sam sa Borisom Liješevićem i Milicom Kralj da nešto režiraju u "Buhi".

U "Buhinom" ansamblu je dvadeset dvoje glumaca, koji na dečjoj sceni imaju deset, a na večernjoj šest igrajućih naslova. Budući da među članovima ima i veoma popularnih imena, nameće se pitanje uspevaju li da usklade angažman u kući sa radom van nje:

- Ako dođe do toga da se ugrozi predstava, sigurno ću sugerisati da naši članovi uzmu neplaćeno odsustvo. Za sada, ovde sve funkcioniše. Imamo jak i veoma disciplinovan ansambl, održavamo normalnu dinamiku proba i predstava, a možda nam ide na ruku i termin izvođenja - dečje predstave se igraju u prepodnevnim časovima.

Bager za Nadu

- IMA i jedna fusnota na temu rekonstrukcije pozorišta : Nada Baša, sekretar "Buhe", ceo svoj radni vek provela je u iščekivanju da započne adaptacija. A to je preko 30 godina. Rekla je da će otići u penziju onog trenutka kad vidi bager na adresi Trg republike 3. Inače, njeno prisustvo nam mnogo znači jer sve drži u malom prstu, i formalno i pravno - objašnjava Mihailovićeva.

Negujmo srpski jezik

NASTAVIĆEMO projekat "Negujmo srpski jezik" koji nam je vaoma važan, a sigurno pripada dečjem pozorištu. I ranije je postojala takva ideja, naša dužnost je kroz malu formu, sa četiri glumca, putujemo po Srbiji i uz igru (kako se nešto kaže pogrešno, kako ispravno) negujemo jezik. Takve forme će se izvoditi u trajanju jednog školskog časa. Inače, ovde je nekada postojala slična Ršumova predstava "Au, što je škola zgodna". Bilo kako , podučavanje dece lepom i pravilnom jeziku dužnost je pozorišta- ističe sagovornica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VELIKO IZNENAĐENJE! Novak Đoković doneo odluku pred Rolan Garos koju niko nije očekivao