TEORIJA MILEVINE TUGE: Slavenka Drakulić o romanu o prvoj supruzi genijalnog naučnika

Marina Mirković

17. 05. 2023. u 15:14

JEDNA od najvažnijih predstavnica nekadašnje jugoslovenske književne scene, novinarka i jedna od najprevođenijih hrvatskih spisateljica, Slavenka Drakulić, ponovo je bila gošća Beograda i svog izdavača "Lagune", a sa čitaocima se ovoga puta družila povodom srpskog izdanja knjige "Mileva Ajnštajn: Teorija tuge".

ТЕОРИЈА МИЛЕВИНЕ ТУГЕ: Славенка Дракулић о роману о првој супрузи генијалног научника

Laguna

Govoreći o romanu u kome ispisuje Milevinu priču, otkrivajući bogat, i bolan, unutrašnji svet talentovane gospođe Ajnštajn, rođene Marić, u trenutku bolnog i ponižavajućeg raspada braka sa Albertom Ajnštajnom, Slavenka ističe:

- Ajnštajn je prednost uvek davao svom naučnom istraživanju, a Mileva, koja je isto bila izuzetno nadarena, bila je žena i majka, stoga njena genijalnost nije mogla doći do izražaja i zato je tragična ličnost, ali ličnost vredna pažnje. Važno je istaći da je reč o književnom liku: uzela sam pojedine elemente iz njenog života koje sam smatrala važnim i stvorila literarni lik.

Prisećajući se događaja koji je bio neposredni povod da se spisateljica, koja se dugo i predano bavi ženskim pričama i ženskom stranom sveta dajući glas onome drugom odnosno "onoj drugoj" u odnosu dvoje genijalnih, zainteresuje baš za Milevu Ajnštajn, autorka otkriva:

- Prilikom boravka u Americi poveo se razgovor o Ajnštajnu i intelektualcima uopšte. Ispostavilo se da malo ko zna da je Mileva bila prva Ajnštajnova žena i to mi se činilo nepravedno. Onda sam počela malo više čitati o njoj i odlično se uklopila u moju ideju da pišem o jakim ženama koje su u senci muškarca.

Za "Novosti", Slavenka objašnjava da je njena dugogodišnja posvećenost pričama tih jakih žena, a Mileva je treća u nizu kojoj je posvetila roman - posle Fride Kalo i Dore Mar, rođena iz želje da podigne svojevrsni literarni spomenik tim, na više načina posebnim ženama koje su i same bile nadarene i kreativne, ali su pritom i život delile, a katkad i svoj dar podredile, genijalnim, darovitim muškarcima.

- Frida Kalo, za razliku od svog supruga, za života nije smatrana toliko ozbiljnom umetnicom, dok danas svi znaju upravo za nju, Dora Mar se svoje umetnosti odrekla kraj genijalnog i samoživog Pikasa, a Mileva se nije uspela ostvariti već se psihički slomila pod teretom koji je nosila. Sve tri bile su velike, i međusobno različite, a uočljivo je da su sve imale potpunu podršku svojih pčeva. Ta je pripovest o ocu koji se suprotstavlja svetu zarad kćeri, posebno dirljiva upravo u slučaju Mileve, budući da je odgajana u krajnje konzervativno doba i u izrazito patrijarhalno ustrojenom svetu, u Austrougarskoj.

Autorka koja se predano bavi ženskim temama, telima, traumama, sa saosećajnošću i razumevanjem ispisuje svoju "teoriju Milevine tuge" ili Milevinu "teoriju tuge i bola", nudeći nam posve drugačije, nove uvide u život žene koja je živela i umrla, te i posle smrti ostala, u senci genija.

Univerzalna storija

PREMA rečima Slavenke Drakulić, životna storija Mileve Marić Ajnštajn je univerzalna priča o ženi koja je u određenom trenutku morala da bira između ličnih ambicija i brige o porodici, a potom više nije bilo povratka da ostvari svoje snove. Isto tako, spisateljica smatra da je, sudeći po dostupnim podacima ili pismima, od kojih su neka utkana i u roman, "Albert Ajnštajn bio tipičan muškarac svog doba i sveta kome je pripadao".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

REŠILI DA KAZNE - SAMI SEBE! Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima