SEĆANJE NA DRAGOG PRIJATELJA: Radoslavu Zelenoviću nagrada "Nebojša Popović" za doprinos kinematografiji

A. Popadić

30. 12. 2022. u 13:00

DOBITNIK nagrade "Nebojša Popović", koja se dodeljuje za doprinos promociji i kritičkom promišljanju filmske umetnosti i kulture, za 2022. godinu je Radoslav Zelenović.

СЕЋАЊЕ НА ДРАГОГ ПРИЈАТЕЉА: Радославу Зеленовићу награда Небојша Поповић за допринос кинематографији

Foto D. Vujković

Ovo ugledno priznanje Zelenović je dobio "za celokupan višedecenijski rad u srpskom filmu i kinematografiji", a odluku je jednoglasno doneo žiri koji su činili Ivan Aranđelović, Svetlana Popović i Nikola Radić.

- Nagrada se dodeljuje Zelenoviću za sve višegodišnje značajne rezultate u oblastima delovanja, koji su vrlo vidljivi, a ogledaju se u zalaganju i trudu u promociji filma i kinematografije, u širenju filmske kritike i teorije, obrazovanju mladih kadrova na početku svog profesionalnog rada u sedmoj umetnosti i stvaranju uslova za što bolje funkcionisanje i dalji razvoj filmskog promišljanja, kulture gledanja filma i dijaloga o filmu kao i što boljeg funkcionisanja kinematografije - navodi se u obrazloženju žirija.

Zelenović, nekadašnji urednik Filmske redakcije Televizije Beograd i bivši višedecenijski direktor Jugoslovenske kinoteke, za "Novosti" kaže da je nagradu "Nebojša Popović" primio "sa pomešanim osećanjima".

Foto Printskrin RTS

Nebojša Popović

- Sa Nebojšom sam godinama prvo radio u Televiziji Beograd, a ta profesionalna saradnja nastavila se potom kroz Fest, emisije o filmu, preko Palićkog i nekih drugih festivala, do pripreme i izdanja nekih knjiga. Ta naša dugogodišnja profesionalna saradnja prerasla je vremenom u iskreno prijateljstvo. Žao mi je što je Nebojša umro mlad, ali ako je za bilo kakvu utehu, za sobom je ostavio mnogo toga po čemu ćemo ga pamtiti. I ova nagrada je, u stvari, trud nekih ljudi da se jednom čoveku koji je na takav način zadužio film, televiziju i novinarstvo, odužimo. Radujem se i što sam kao laureat ove nagrade u tako dobrom društvu, jer je spisak prethodnih dobitnika zaista impresivan - kaže Zelenović.

Nagrada "Nebojša Popović" će laureatu biti uručena 11. januara 2023, u 20 sati, u Dvorani Kulturnog centra Beograda. Nagradu čine novčani iznos i umetnički predmet/plaketa, prema autorskom konceptu Ajle Selenić, kao i pravo i privilegija dobitnika na selekciju filmskog programa prilikom dodele.

 

IZUZETAN PROFESIONALAC I ČOVEK

NAGRADU "Nebojša Popović" ustanovili su Filmski centar Srbije, RTS, Kulturni centar Beograd, Jugoslovenska kinoteka, Palićki festival, Festival autorskog filma, "Slobodna zona" i Beldoks, kao i članovi porodice Nebojše Popovića, u želji da sačuvaju uspomenu na izuzetnog profesionalca i čoveka.

Dosadašnji dobitnici priznanja su: Svetlana i Zoran Popović (2016), prof. Vladimir Vlada Petrić (2017), Milan Vlajčić (2018), Miroljub Stojanović (2019), Srđan Vučinić (2020) i Pavle Levi (2021).

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo