PAMUK I KUSTURICA NAJPOSEĆENIJI: Događaji u SANU posećeni, ali manjka mladih

Lj. B.

07. 09. 2022. u 19:24

NEMA više ograničenja u organizaciji događaja, oslobođeni smo pandemijskih mera pa Srpska akademija nauka i umetnosti radi uobičajeno. U planu je održavanje naučnih skupova, međunarodnih konferencija, predavanja, izložbi, koncerata.

ПАМУК И КУСТУРИЦА НАЈПОСЕЋЕНИЈИ: Догађаји у САНУ посећени, али мањка младих

Foto P. Mitić

Ovo je danas rekao akademik Zoran Popović, potpredsednik SANU, najavljujući aktivnosti Akademije u naredna četiri meseca.

Među tim aktivnostima je 15 međunarodnih konferencija, a dve su već održane krajem prethodnog i početkom ovog meseca.

Akademik Popović kaže da su događaji u organizaciji SANU dobro posećeni, ali kao problem istakao je što ih slabo posećuje mlađa populacija.

- Nismo uspeli da privučemo mlade ljude - rekao je akademik Popović.

On smatra da bi dodeljivanje nagrada naučnicima doprinelo da se nauka populariše, i kao primer naveo književne i umetničke nagrade zbog kojih umetnici dospevaju u javnost i tako njihov rad bude vidljiv i prijemčiv i mlađim generacijama.

Akademik Popović je istakao da je SANU otvorena za saradnju sa svim institucijama, ali je naveo da akademija ima svega 129 članova, te da je nekada teško "pokriti" sve obaveze.

On je naveo da u SANU nema nijednog građevinskog i saobraćajnog inženjera, da ima jedan mašinski inženjer, jedan fizičar, jedan astronom.

Akademik Zoran Popović je istakao da su događaji na kojima su bili posetioci svih generacija bili gostovanje Orhana Pamuka, poznatog turskog nobelovca, i predavanje čuvenog režisera Emira Kusturice.

BONUS VIDEO:

VINSKA VIZIJA OTVORENOG BALKANA: Predsednik Vučić i lideri regiona otvorili sajam vina u Beogradu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)