OTAC NAŠE MODERNE UMETNIČKE SINESTEZIJE: Vladanu Radovanoviću pripalo priznanje Statueta "Darinka Matić Marović"

B. Đorđević

28. 12. 2022. u 14:12

U OKVIRU proslave 65. godišnjice Univerziteta umetnosti, profesoru Vladanu Radovanoviću uručena je novoustanovljena nagrada, Statueta "Darinka Matić Marović".

ОТАЦ НАШЕ МОДЕРНЕ УМЕТНИЧКЕ СИНЕСТЕЗИЈЕ: Владану Радовановићу припало признање Статуета Даринка Матић Маровић

Foto: P. Mitić

U obrazloženju koje je potpisao Svetozar Rapajić, profesor emeritus, stoji da ako je iko zaslužio da kao prvi bude nagrađen ovim priznanjem, za koje se u propozicijama kaže da se dodeljuje alumnima ili profesorima Univerziteta umetnosti za vrhunska umetnička dela u kojima se spaja više umetničkih disciplina, onda je to Radovanović.

- Vladan Radovanović je svojevrstan fenomen naše umetnosti druge polovine dvadesetog i početka dvadeset prvog veka. Još od ranih pedesetih godina on se uputio u traganje kroz šumu sinteze umetnosti i nikad više iz te šume nije izašao, nego je tragao sve dublje i dublje, u doba kada su tu šumu tek poneki oprezno gledali sa strane. Bio je posvećenik, potpuno autentičan, nije pripadao nijednoj umetničkoj grupi ili pokretu, anticipator buduće umetnosti - istakao je Rapajić i dodao. - Njegove sintezije i polimedije proistekle su iz duboke unutrašnje potrebe, a ne iz inspiracije nekim drugim avangardnim pokretima. One su samorodne i autonomne, različite od drugih novijih oblika miksmedija, multimedija i slično. Počeo je svoje umetničko traganje u doba kada je ideja o višemedijskoj sintezi u našoj sredini bila manje ili više odsutna, pa je i dugo posle toga njegova estetika predstavljala čudan izuzetak. Iako je dobijao i značajne nagrade, kao posvećeni usamljenik van kulturnog establišmenta, pritom nesposoban za sopstvenu promociju, dugo nije bio u fokusu javnosti. Tek u skorije vreme ta nepravda je postepeno počela da se ispravlja. Danas je već jasno da je on otac naše moderne umetničke sinestezije, pa i kroz sintezu umetničke kreacije i teorijskog promišljanja.

Profesor Radovanović je povodom ove prestižne nagrade, za "Večernje novosti", rekao:

- Za mene je ova nagrada veoma značajna najmanje iz tri razloga. Pre svega, dodeljuje je institucija koju čini koncentracija poslenika prakse i teorije u svim umetnostima u našoj zemlji.

Foto: P. Mitić

Zatim, ovo je prvi put, posle 65 godina moje prakse sinteze različitih umetničkih medija i teorijskog promišljanja o toj sintezi, da primim ovako visoko priznanje za svoj ukupan rad u toj oblasti.

U pogledu novijeg vida stvaralačke prakse u istoj oblasti - novijeg u odnosu na pozorište, balet, film - 1957. godine načinio sam plan i maketu svog prvog polimedijskog rada Taktizon-pokret-zvuk. U počeku sam svoju poetiku sinteze umetničkih medija zvao polimedijem, a potom sam je preimenovao u sintezijsku umetnost. Pored više planiranih projekata, u značajnija realizovana dela sintezijske umetnosti ulaze Varijacije za TV, Kratka autobiografija, Sazvežđa, Linearija i A Galaksija okolo sija.

Naporedo s negovanjem prakse sinteze umetničkih medija, teklo je i uviđanje svojstava te oblasti, dakle aktivnost koju su stari Grci nazivali "teorijom". Osnovu te teorije predstavlja razlikovanje oblasti što obuhvata sve vidove sinteza medija, a koju sam nazvao "višemedijska umetnost", i mog predloga sinteze koji sam nazvao "sintezijska umetnost". Višemedijska umetnost obuhvata sve načine povezivanja dva i više medija što dejstvuju na različita čula, u opsegu od puke istovremenosti do stapanja u determinističku celinu u vidu objekta, instalacije i sekvencijelnosti sa izvođačima ili bez njih. Moja sintezijska umetnost, kao jedan vid višemedijske umetnosti, pored zajedničkih svojstava sa ostalim vidovima višemedijske umetnosti, poseduje i specifična svojstva. U njoj se, prema determinističkim principima, vrši sinteza i elektronskih i neelektronskih medija, i nastoji se da se ta sinteza ostvari iz jednog duhovnog centra.

BONUS VIDEO: SRPSKA AKADEMIJA NAUKA I UMETNOSTI: Kuća znanja i čuvar srpske kulture i identiteta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (0)

ZAŠTO ROKFELEROVI FINANSIRAJU SAVU MANOJLOVIĆA: Fondacija koja promoviše interese Amerike plaća Kreni-promeni (VIDEO)