DA SE NIKOM NE PONOVI: Paljenjem sveća u Velikoj Plani obeležena godišnjica ubistva Stefana Filića

J. ILIĆ

03. 02. 2021. u 09:22

PROŠLO je godinu dana od smrti učenika Stefana Filića, koji je mučki pretučen ispred diskoteke u Velikoj Plani. Roditelji i drugovi obeležili su godišinjicu šetnjom i paljenjem sveća na mestu ubistva.

ДА СЕ НИКОМ НЕ ПОНОВИ: Паљењем свећа у Великој Плани обележена годишњица убиства Стефана Филића

Sa jučerašnjeg tužnog skupa / Privatna arhiva

Za sredu je zakazan nastavak suđenja optuženima za Stefanovo ubistvo, Nikoli Bojoviću (21) i Mitru Pandureviću (21) izvođenjem dokaza, odnosno gledanjem video-snimka na kom je zabeležen tragičan događaj.

Roditelji, brat i drugovi Stefana Filića, maturanta i odličnog učenika srednje Ekonomsko-ugostiteljske škole "Vuk Karadžić", na godišnjicu njegovog ubistva prošetali su ulicama Velike Plane kako bi podsetili na tragediju. Zapalili su sveće na mestu gde je pretučen 2. februara prošle godine, i obišli njegov grob u Starom Selu.

- Naš život je stao od kada njega nema. Ništa ne može ublažiti bol i vratiti nam sina. Iščekujemo da na sudu bude zadovoljena pravda, kako se nijednom detetu, ni porodici, ovo ne bi dogodilo - kažu neutešni roditelji koji će u sredu, u sudnici Višeg suda u Smederevu, prisustvovati nastavku suđenja za ubistvo sina.

Za Stefanovo ubistvo optuženi su Bojović i Pandurević, koji su u pritvoru. Njih Više javno tužilaštvo u Smederevu tereti za teško ubistvo pri bezobzirnom nasilničkom ponašanju, za koje je zaprećena kazna od najmanje deset godina zatvora do doživotne.

Advokati optuženih osporavaju kvalifikaciju krivičnog dela, dok su se oni izjasnili da nisu krivi menjajući iskaze više puta.

U optužnici se navodi da su Bojović i Pandurević naneli Filiću više udaraca pesnicama. Dok je ležao bez svesti, Bojović ga je šutnuo nogom u glavu, što je Bojović na sudu priznao.

Na sudu su svedočili i Stefanov rođeni brat Andrija Filić, kao i još trojica maloletnika koji su kobne noći bili sa Stefanom. Svi su potvrdili da je mladić brutalno pretučen bez razloga.

Stefan je preminuo 30 sati kasnije, a obdukcijom i veštačenjem povreda ustanovljeno je da je "smrt posledica razarajućih, nasilnih povreda moždanih centara i izliva krvi na mozak".

Događaj je, inače, snimila kamera diskoteke "Brodolom", a snimak bi, kako je najavljeno, tokom današnjeg glavnog pretresa mogao biti predočen sudu, ukoliko sud to odobri. Ako do toga dođe, sud bi mogao da isključi javnost iz glavnog pretresa.

FONDACIJA "STEFAN FILIĆ"

OTAC ubijenog mladića Nenad Filić kazao je da nikakav novac ne može da vrati njihovo dete, ali da ostaju pri odštetnom zahtevu.

- Sav novac, ako ga bude, iskoristiće se za osnivanje humanitarne fondacije za borbu protiv vršnjačkog nasilja koja će nositi ime našeg deteta - kazao je otac.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

HITAN PRIJEM: Srđan Đoković primljen u Urgentni centar!