OSUĐEN ZA UBISTVO I MUČENJE SRBA: Branimiru Glavašu samo sedam godina za zločine u Osijeku

Tanjug

27. 10. 2023. u 10:47

ŽUPANIJSKI sud u Zagrebu ponovo je proglasio krivim Branimira Glavaša i troje saoptuženih za ubistva i mučenje osiječkih Srba tokom poslednjeg rata u predmetima koji su vođeni pod nazivom "garaža" i "selotejp".

ОСУЂЕН ЗА УБИСТВО И МУЧЕЊЕ СРБА: Бранимиру Главашу само седам година за злочине у Осијеку

FOTO: Arhiva novosti

Glavaš je, kako prenose hrvatski mediji, osuđen nepravosnažno na sedam godina zatvora i moraće odmah ponovo u zatvor. Krivima su proglašeni i Gordana Getoš Magdić, Dino Kontić i Zdravko Dragić.

Nepravosnažnu presudu bivšem političaru koji je najpre bio u HDZ-u, a potom osnovao i vlastitu stranku, te njegovim saoptuženicima objaviće predsednik sudskog veća Dražen Kevrić na Županijskom sudu u Zagrebu, piše zagrebački portal 24sata.

Glavaš i saoptuženi su januara ove godine na zagrebačkom Županijskom sudu tvrdili da nisu krivi za ratni zločin nad osječkim Srbima 1991. u slučajevima za koje je optužnica izmenjena zbog smrti dvojice optuženih, Ivice Krnjaka i Tihomira Valentića.

Županijsko državno tužilaštvo u Zagrebu odbacilo je u oktobru 2021. krivičnu prijavu koju je Glavaš podneo protiv nekadašnjeg krunskog svedoka Krunoslava Fehira zbog ubistva Čedomira Vučkovića u Osijeku u avgustu 1991. godine.

Fehir je tokom prvog suđenja Glavašu bio krunski svedok tužilaštva s obzirom na to da je kao šesnaestogodišnjak u avgustu 1991. i pripadnik tzv. Prištapske jedinice, između ostalog, bio svedok mučenja Čedomira Vučkovića kojeg su terali da pije kiselinu iz akumulatora u jednoj od garaža tadašnjeg Sekretarijata za narodnu odbranu u centru Osijeka.

Na prvom suđenju Glavaš i ostali osuđeni su na višegodišnje zatvorske kazne, ali je pravosnažnu presudu ukinuo Ustavni sud. Glavaš je do tada odležao i većinu osmogodišnje kazne u zatvorima u BiH gde je otišao uoči izricanja prve presude.

Prvo ponovljeno suđenje Glavašu i saosuđenima ponovo je počelo 2017, a potom ponovo iz početka u oktobru 2021. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (6)

NAJATRAKTIVNIJA HRVATICA BESNA: E, baš idem!