NISAM PRIMAO NIKAKAV NOVAC: Suspendovani inspektor SBPOK Božidar Stolić izneo odbranu u beogradskom Višem sudu

Z. U.

01. 04. 2022. u 20:37

NIKADA nisam bio član nijedne kriminalne grupe, a kamoli one koju su organizovali Veljko Belivuk i Marko Miljković. Sa njima sam imao kontakte isključivo u službenim prostorijama tokom istrage protiv njih. Nisam primao nikakav novac, ja sam policajac 17 godina i uvek sam se borio protiv kriminala.

НИСАМ ПРИМАО НИКАКАВ НОВАЦ: Суспендовани инспектор СБПОК Божидар Столић изнео одбрану у београдском Вишем суду

Božidar Stolić / Foto Tanjug

Ovako se u petak u Posebnom odeljenju Višeg suda u Beogradu od optužbi branio suspendovani inspektor Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK) UKP MUP Srbije Božidar Stolić. Optužnica Tužilaštva za organizovani kriminal (TOK) tereti ga da je za novac, a preko, takođe, optuženog Beranca Filipa Golubovića, informacije i podatke iz istrage dostavljao grupi Belivuka i Miljkovića.

- Nisam počinio nijedno krivično delo i sve ove optužbe su mi nameštene i to od rukovodstva SBPOK - tvrdio je Stolić u sudnici broj 1.

Stolić je ispričao i da je Golubovića upoznao, kada ga je hapsio 2019. zbog oružja i droge:

- Golubović je tada izrazio želju da postane saradnik i da mi daje informacije. Zato sam nastavio da održavam kontakte sa njim i kada je izašao iz pritvora. Zahvaljujući njegovoj informaciji, uspeli smo da u Beogradu lociramo osobu, za kojom je Danska raspisala poternicu zbog ubistva. Taj čovek je uhapšen i izručen Kopenhagenu. Iz ovog istog razloga je proveravan i Boris Laban. Trebalo je na identičan način da bude uhapšen da je došao u Beograd, dok je Srđan Jezdimir trebalo da bude sledeća "meta" SBPOK.

On je potvrdio da je proveravao još neke ljude, tvrdeći da su to bile uobičajene službene radnje. Potvrdio je da je to činio i za izvesnu Jelicu Milošević.

- Informacija da se ona druži sa Tijanom Ajfon i Mimi Oro dao nam je Golubović, a mi smo imali podatak da one posećuju Belivukove žurke - rekao je Stolić. - Takođe, istraživao sam i Željka Golubovića, Filipovog brata od strica, kao i njegovu suprugu Marinu.

Foto: M. Anđela

Iznoseći u petak odbranu, Filip je rekao da se "sve slaže" sa onim što je rekao Stolić, a svoju izjavu datu u SBPOK, u kojoj je tvrdio suprotno, da je od Stolića za novac dobijao informacije koje je prosleđivao "nepoznatoj osobi", pravdao je "strahom od pritvora".

- Inspektori SBPOK su mi rekli da to izjavim i pretili su mi da ću u suprotnom ići u pritvor - ispričao je Golubović, koji je doveden iz zatvora, gde izdržava kaznu zbog nedozvoljenog držanja oružja i rasturanja narkotika.

Izjava Filipa Golubovića data u policiji, u prisustvu advokata, a koja je audio i video snimljena, sada je jedan od dokaza na suđenju. U toj izjavi, pored ostalog, navodi se da je on po izlasku iz pritvora dao Stoliću "pet hiljada evra", jer je mislio da mu je "pomogao tokom istrage", kao i da mu je "N. N. osoba" dala da mu da još toliko za informacije o istrazi protiv Belivuka i Miljkovića, ali da je on to potrošio za svoje potrebe.

PROVERAVAO PODATKE ZA NOVAC?

PREMA navodima optužnice, Stolić je Goluboviću za novac proveravao u bazi podataka MUP osobe za koje je Beranac želeo da zna da li je za njima raspisana poternica. Osim toga, kako se sumnja, Goluboviću je dostavljao i informacije iz istrage o Belivukovoj grupi, jer je kao policajac učestvovao u istrazi i jedan je od prvih inspektora koji je ušao u zloglasnu kuću u Ritopeku.

- Stolić je okrivljenom Goluboviću otkrio da je bio na pretresu kuće u Ritopeku i da je utvrđeno prisustvo krvi, kao i da policija poseduje DNK tragove, kojima se potvrđuje da su u kući bili Milan Ljepoja, Zdravko Radojević i Goran Veličković, za čija je ubistva klan kasnije osumnjičen. Sve navedene informacije koje je dobijao od Stolića, Golubović je prosleđivao N. N. osobi, koja mu je rekla da će ukoliko Stolić bude uredno prosleđivao informacije, dobiti nagradu od 5.000 evra - navodi se u optužnici Tužilaštva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu