OD "MARŠA NA DRINU" DO "VOSTANI SERBIE" U Knez Mihailovoj promenadni defile orkestra Garde povodom Dana Vojske Srbije (FOTO)

Novosti onlajn

21. 04. 2023. u 20:50

POVODOM 23. aprila, Dana Vojske Srbije, Reprezentativni orkestar Garde, uz zvuke tradicionalnih srpskih kompozicija, prodefilovao je Knez Mihailovom ulicom u Beogradu.

ОД МАРША НА ДРИНУ ДО ВОСТАНИ СЕРБИЕ У Кнез Михаиловој променадни дефиле оркестра Гарде поводом Дана Војске Србије (ФОТО)

Foto: Ministarstvo odbrane

Tokom promenadnog defilea, koji je započeo kod spomenika Knezu Mihailu, a završio na Kalemegdanu, žitelji i gosti Beograda uživali su u svojevrsnom muzičkom performansu, kome je ove godine posebnu čar dao splet srpskih rodoljubivih pesama, koje je za duvački orkestar pisao Vojislav Bubiša Simić.

Nakon „Marša na Drinu", Orkestar Garde, pod dirigentskom palicom potpukovnika Aleksandra Đurova, izveo je čuvene kompozicije" Oj Srbijo mila mati"," Tamo daleko" i "Vostani Serbie", nakon čega su usledili marševi, čije je izvođenje burno pozdravljeno od mnogobrojne publike.

Aplauzi su pratili svaki odsvirani takt, mnogi su i okom kamere zabeležili defile Orkestra Garde, a zvucima vojne muzike i plavim gardijskim uniformama najviše su se obradovali najmlađi.

Dan Vojske Srbije - 23. april, obeležava se u znak sećanja na dan kada je, na Cveti 1815. godine, doneta odluka o podizanju Drugog srpskog ustanka za oslobođenje Srbije od Osmanskog carstva, što je kasnije omogućilo stvaranje moderne srpske države.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri