BIĆEMO SPREMNI ZA DOMAĆINSTVO 2027: Srbija u Parizu uspešno predstavila napredak u pripremi Specijalizovane izložbe "Ekspo"

Visoka delegacija Srbije predočila je na Generalnoj skupštini Međunarodnog biroa za izložbe (BIE) u Parizu izveštaj o napretku u pripremama za Sepcijalizovanu međunarodnu izložbu "Ekspo" koja će 2027. godine biti održana u našem glavnom gradu.

БИЋЕМО СПРЕМНИ ЗА ДОМАЋИНСТВО 2027: Србија у Паризу успешно представила напредак у припреми Специјализоване изложбе Експо

Foto: Goran Čvorović

- Predstavili dokle je Srbija došla u priprema svih radova koji su vezani i za infrastrukturu, i za organizaciju svih budućih aktivnosti, kako bismo uspeli da ispoštujemo datum, a to je kraj 2026, da sve bude spremno – saopštila je ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović, posle učešća u prezentaciji.

Naglasila je da je reč o izuzetno velikom projektu i da Srbija želi da bude potpuno spremna i tako dočeka četiri miliona posetilaca iz celog sveta. Na kraju predstavljanja dala je obećanje da će sve završeno u roku.

- Bićemo spremni. Sa velikim zadovoljstvom očekujemo predstavnike što većeg broja zemalja. Planiramo da ugostimo preko sto država – istakla je ministarka.

Na obraćanju je predstavljen i novi vizuelni identitet "Ekspo 2027 Beograd".

- Novi logo ima lepu simboliku – istakla je Begovićeva. - Ona počinje sa dve reke, Savom i Dunavom, sa ušćem koje se nalazi u Beogradu i polako se pretvara u igru i postaje živopisan, višedimenzionalni logo koji označava igru, vodu, slobodu, sve ono što smo zamislili da bude priča vezana za našu izložbu.

Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović je poručio da je prezentacija bila zapažena.

- Sve ono što je bilo planirano, od juna ove godine, kada smo dobili organizaciju "Ekspa", do danas, urađeno je besprekorno i u planiranim rokovima. Gledajući pripreme Osake za 2025, čini mi se da smo mi mnogo brže startovali i da imamo odličan napredak. Beograd će 2027. biti centar celog sveta – istakao je između ostalog ministar.

Direktor kompanije "Ekspo 2027 Beograd" Dušan Borovčanin je naveo da će radovi na izgradnji kompleksa započeti već do kraja ove godine.

- Pripreme na ravnanju terena već su počele i uveliko traju. Ministar finansija nedavno je ugostio generalnog sekretara BIE koji je vrlo pozitivno govorio o tome što smo posle vrlo kratkog vremena od izbora počeli sa radovima – naglasio je Borovčanin.

On se juče u Parizu prvi put obratio kao generalni direktor preduzeća "Ekspo 2027 Beograd". Istakao je da je to uobičajena praksa i određena vrsta obaveze u odnosu na Međunarnodni biro za izložbe da kao zemlja domaćin osnujemo kompaniju koja će se baviti pripremom izložbe i ujedno se zahvalio ministru Siniši Malom i Vladi Republike Srbije na ukazanom poverenju. Istakao je i da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nedavno, na regionalnom sajmu vina u Beogradu, simbolično obeležio početak odbrojavanja do početka "Ekspo".

- Bio je to simboličan potez, ali veoma moćna poruka da Srbija planira da ne gubi vreme do 2027. godine – zaključio je Borovčanin.

Veče pre toga u rezidenciji ambasadorke Srbije u Parizu Ane Hrustanović održan je prijem na kome se Srbija zahvalila svima koji su pružili podršku našoj kandidaturi. Bio je prisutan veliki broj zvanica među kojima su, između ostalih, bili i premijer Južne Koreje Han Duk-So i ministri više zemalja.


POGAŽENI PRINCIPI

Posle nedavnog povlačenja prijave Rusije za domaćinstvo Svetske izložbe 2030. godine, Ruska federacija je juče saopštila da odustaje i od učešća na Ekspo 2025. u Osaki.

- Tokom svoje istorije, Međunarodni biro za izložbe tradiocionalno je karakterisala težnja za stvaranjem i inovacijama, širim vidicima sticanja znanja, jačim međunarodnim ekonomskim i humanitarnim vezama, kao i za zdravom i konstruktivnom konkurencijom. Nažalost, u poslednje vreme smo primetili uzastopne pokušaje nekih država članica da podrivaju ove principe – objasnio je ruski predstavnik na jučerašnjoj skupštini BIE razloge za povlačenje.

KOLA BEZ VOZAČA I MREŽA 5G

Ministar informisanja Mihailo Jovanović je poručio da će organizacija "Ekspo" biti prilika da se Srbija prikaže kao odličan domaćin, ali i kao zemlja naprednih tehnologija. Istakao je da Vlada u tom smislu pravi poseban program kako ćemo u naredne četiri godine dodatno, ulaganjem u veštačku inteligenciju, dalju digitalizaciju i razvoj biotehnologije, pokazati celom svetu da smo regionalni naučni i tehnološki lider. Osvrnuo se i na privremene dozvole za autonomna vozila koja je najavila predsednica Vlade Ana Brnabić, naglasivši da će se ići i dalje, ka potpuno automnim vozilima, za čijim upravljačima niko neće morati da sedi, ističući da će ona biti prikazana do 2027. godine. Naglasio je da Srbija do tada treba da uvede i 5G mobilnu mrežu, a aukciju za dodelu frekvencija očekuje tokom sledeće godine.


(Foto G. Čvorović)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

LETOVANJE OD 380 EVRA: Hit ponuda - avionom na 8, 11 ili 12 dana na ovoj destinaciji (FOTO)