"EKSPO" KREĆE U REALIZACIJU: Srbija danas u Parizu podnosi izveštaj o tome dokle se stiglo u pripremi Specijalizovane međunarodne izložbe

SRBIJA i Beograd predstaviće danas pre podne u Parizu dokle se stiglo u pripremi Međunarodne specijalizovane izložbe Ekspo koja će 2027. godine biti održana u našem glavnom gradu. U prezentaciji će učestvovati ministarka nauke Jelena Begović i direktor kompanije "Ekspo 2027 Beograd" Dušan Borovčanin. U delegaciji je i ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović.

ЕКСПО КРЕЋЕ У РЕАЛИЗАЦИЈУ: Србија данас у Паризу подноси извештај о томе докле се стигло у припреми Специјализоване међународне изложбе

Foto: Goran Čvorović

Podsetimo, Beograd je za domaćina izabran u junu ove godine na zasedanju Međunarodnog biroa za izložbe (BIE) u Parizu. Najviše glasova osvojio je naš projekat "Igra(j) za čovečanstvo – sport i muzika za sve". Izložbeni prostor gradi se u Surčinu.

- Prvi put od kada smo izabrani kao zemlja domaćin, na redovnoj skupštini BIE podnosimo izveštaj o napretku – objašnjava Borovčanin za "Novosti".

Svoj izveštaj u Kongresnoj palati u mestu Isi le Mulino podneće istovremeno i Japan koji izložbu organizuje sledeće godine, dok će se posle ovih izveštaja odlučivati o domaćinu Velike svetske izložbe za 2030. godinu.

Naša delegacija predstaviće izveštaj u tri tačke, a delegati će biti obvešteni da je formirana Radna grupa na nivou Vlade koja se bavi pripremom izložbe, da je doneta odluka o osnivanju kompanije, kao i da je usvojen i Osnivački akt.

- Postavljen je i pravni regulativni okvir za pripremu izložbe, kroz poseban zakon, u kome se zemljama učesnicama garantuje da će njihovi zahtevi vezani za učešće na izložbi biti prioritet u tretiranju kod svih državnih organa, što je za njih veoma važno, a i za nas je, operativno, takođe vrlo značajno – naglašava direktor preduzeća "Ekspo 2027 Beograd".

Sastavni deo današnjeg izveštaja biće i izveštaj o napretku o razrađenom elaboratu projekta koji će sadržati sve tehničke elemente o tome kako bi izložba trebalo da izgleda.

- Na njemu se intenzivno radi i očekujemo da će biti usvojen tokom sledeće godine – ističe Borovčanin.

Sinoć je u rezidenciji ambasadora Srbije u Parizu organizovan i prijem za članice Međunarodnog biroa za izložbe, kao izraz zahvalnosti svima koji su glasali za našu zemlju i podržali Srbiju da bude domaćin Ekspo 2027. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NA SAMO DVA SATA AVIONOM OD BEOGRADA: Odlična destinacija za letovanje - svi detalji rezervacije i aranžmana